forszmak ze śledzia

Forszmak ze śledzia

Forszmak ze śledzia – pyszna przekąska nie tylko na cały grudzień i święta, na wigilię lub sylwestra, w postaci sałatki lub raczej może – smarownej pasty do pieczywa. Jedna z najsmaczniejszych w kuchni żydowskiej.
Można uformować ją metalową foremką – kółkiem i podać na półmisku w takich porcjach. Wygląda wtedy bardzo efektownie i na pewno sprawdzi się podczas wigilii jako jedna z 12 potraw.
Jest wiele przepisów pod tą nazwą. Jeden z nich, z 1895 roku, prosto z Kucharza Warszawskiego na przykład, jest ziemniaczano – śledziowo zapiekanką. Ziemniaki przed upieczeniem podsmaża się na patelni dla chrupkości, by nie rozpadły się w pieczeniu, a każdy kęs smakował osobno, selektywnie.
Forszmak w tej postaci podaję za “Śledziożercami” – społecznością na FB, w której działa Gieno Miętkiewicz, ten znany z tv – od serów. Miałam przyjemność poznać tego gentelmana na jednych z warsztatów kulinarnych. Zna się na dobrym jedzeniu, oj!
Zawartość namoczonej w mleku kajzerki powoduje większą smarowność przystawki, scala składniki, odrobinę jak w pasztecie. Nie wzbraniaj się przed użyciem tego składnika!
Najlepiej smakuje z kromką dobrego, żytniego lub ciemnego chleba i masła.
Wybierz dobrej jakości śledzie, będzie to miało kluczowe znaczenie dla smaku wszelkich z niego potraw.
Idealnie, jeśli śledź jest z beczki, potrafisz go wyfiletować i odmoczyć przez noc. Osobiście – robię to tylko na święta i w dodatku – nie zawsze:)

Forszmak ze śledzia – składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 2 małe jabłka (najlepiej twarde)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki (ok. 250 ml)
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz – do smaku
  • sok z cytryny – do skropienia jabłek

Forszmak ze śledzia – przepis:

Filety zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na 2-3 godziny lub dłużej – jeśli bardzo słone. Nie ma wyjścia, trzeba próbować:)
Wodę wymienić co godzinę.
Kajzerkę włożyć do miseczki i zalać mlekiem.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny.
Jajka i cebulę drobno posiekać.
Odmoczone śledzie pokroić na małe kawałki (kostka ok. 1cm). Przełożyć do większego naczynia.
Kajzerkę bardzo mocno odcisnąć ręką, porwać na małe kawałeczki i dodać do śledzi.
Dodać dużą szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu oraz majonez.
Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Podawać w salaterce lub uformowane metalową foremką w małe porcje na półmisku.

forszmak ze śledzia

forszmak ze śledzia

Jeśli możesz…

POSTAW MI KAWĘ!

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie