najlepsze ciasto marchewkowe

Najlepsze ciasto marchewkowe – hawaiian carrot pineapple cake

Najlepsze ciasto marchewkowe z dodatkiem ananasa i cudownym, puszystym kremem z dodatkiem greckiego jogurtu.
Nie za słodkie, a leciutko kwaskowy krem smakuje jak ambrozja. Pychota!
Będzie podobać się wszystkim, którzy zgromadzili się z okazji andrzejkowej domówki i albo zasiedli przy świątecznym stole.
Jest bardzo miękkie i wilgotne, ma w sam raz bakalii, a wykonuje się go w banalnie prosty sposób.
Najcięższym z zadań jest starcie marchewki na wiórki. Ja trę na grubych oczkach, lubię czuć jej chrupnięcie podczas zajadania, ale na małych – jest równie smacznie i nie ma to wielkiego znaczenia.
Możesz tu dodać dowolne bakalie – siekane rodzynki, orzechy migdały, a do kremu dorzucić wiórki kokosowe – jeśli lubisz, oczywiście.
W cieście i kremie – siekany ananas z puszki, kto chce – daje świeży. Należy tylko mieć na uwadze, że w przypadku tej drugiej opcji ciasto należy zjeść w ciągu dwóch dni,  świeżak łatwiej fermentuje.
Przy wykonywaniu ciasta nie ma ubijania, suche do suchych, mokre do mokrych – łatwizna!
Bardzo często w marchewkowych ciastach używa się rozgrzewających przypraw, jak w pierniku -imbir, cynamon, gałka muszkatołowa.
Możesz – nie musisz. Jeśli nie jesteś zwolenniczką/ zwolennikiem – wystarczy aromat waniliowy.
Do wykonania ciasta, kremu i dekoracji zużyłam 1 dużą puszkę ananasa (565g) oraz kilka plastrów świeżego do dekoracji.
Jeśli nie ma go na stanie – nic takiego, pomiń:)

Najlepsze ciasto marchewkowe – składniki (na formę 20 – 21 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej (320g, nada się zwykła lub orkiszowa jasna, lub mieszanka bezglutenowa “do ciasta”)
  • 1/2 szklanki cukru (110g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 100 g stopionego masła lub 120 ml oleju roślinnego
  • 4 duże jajka (L) lub 5 (M)
  • 6-8 plastrów ananasa z puszki lub świeżego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki posiekanych grubo orzechów lub migdałów

na krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 250 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru
  • 3- 5 plastrów ananasa (z puszki lub świeżego)

na  lukier (można pominąć lub posypać ciasto cukrem – pudrem):

  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny

do dekoracji – 2-3 plastry ananasa ( z puszki lub świeżego)

Najlepsze ciasto marchewkowe – przepis:

UWAGA!
Należy zachować kolejność działań, ciasto nie może czekać w formie na kuchennym blacie na rozgrzanie piekarnika! 

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z funkcją góra – dół.
Zetrzeć marchewkę (grube lub drobne oczka tarki) i pokroić ananasa na kawałki (ok. 0,5 cm), odłożyć.

Mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy – zmieszać łyżką w dużej misce.
Masło/olej wymieszać w osobnej z jajkami.

Wlać płynne składniki do suchych – wymieszać.
Dodać startą marchewkę i krojonego w kostkę ananasa, siekane orzechy, wanilię i wymieszać,  od razu wlać do formy i wstawić na środkową półkę  rozgrzanego piekarnika.

Piec ok. 30 – 35 minut. Jeśli patyczek wyjęty z ciasta jest nieoklejony ciastem – gotowe.
Wyłączyć grzałki i zostawić w uchylonym lekko piekarniku ok. 10 minut, wyjąć i ustawić na metalowej kratce do całkowitego ostudzenia.

Krem.

Mascarpone, jogurt i cukier włożyć do wysokiej miski.
Ubijać mikserem na średnich, a następnie najwyższych obrotach do uzyskania puszystego kremu (ok. 2-3 minuty).
Dodać pokrojonego w niedużą kostkę ananasa, wymieszać.

Ostudzone ciasto okroić nożykiem wokół rantu, wyjąc z formy.
Jeśli wyrosła górka – można ją lekko skroić.
Przekroić ciasto na dwie warstwy.
Górną ułożyć wierzchem do dołu w zapiętej formie.
Wyłożyć krem, przykryć odwróconą dołem do góry – dolną warstwą. Ta dolna zwykle jest równa:)

Lukier.
Cukier puder wymieszać w dużym kubku z sokiem z cytryny. Jeśli jest zbyt gęsty dodać odrobinę więcej soku Jeśli zbyt rzadki – dodać więcej cukru. Polać wierzch ciasta.

Najlepiej odstawić ciasto na kilka godzin(min. 2-3) do lodówki, do schłodzenia.
Krojone ananasy przyczepiłam do ciasta przebijając je wykałaczkami.

Jeśli możesz…

POSTAW MI KAWĘ!

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymnajlepsze ciasto marchewkowe

Mówię Wam – niebo na talerzu!



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie