pierniczki

Miękkie pierniczki z bakaliami (krajanka lub na choinkę)

Miękkie pierniczki z bakaliami – krajanka jak za dawnych czasów, gdzie potrzebny jest szybki efekt i duża ilość!
Śmiało można obdzielić nimi przedszkolne i szkolne dzieci na imprezie mikołajkowej albo zabrać paczuszki z takim drobnym prezentem do pracy. I można je czynić na ostatnią chwilę, nie muszą leżakować w pudełku.
Nie rozlewają się na blaszce i trzymają fason, więc uda się z nich wyciąć pierniczki na choinkę. Trzeba pamiętać tylko, by dziurki na sznurek wykonać plastikową/metalową słomką przed pieczeniem:)
Jeśli jednak zdecydujesz się na ich przygotowanie ich  wcześniej, np. tydzień przed świętami – przechowuj w szczelnym pudełku z kawałkiem jabłka, wymieniając je codziennie dla świeżości.
Substancją spulchniającą ciasto są tu drożdże, co, jeśli chodzi o pierniczkowe przepisy nie jest nadmiernie popularne:)
By ciasteczka z tego przepisu pozostały długo miękkie, nie należy ich długo piec, 6 minut w 180 stopniach całkowicie wystarcza do całkowitej gotowości.
W przepisie nie ma jajek – nie zapomniałam:)

Miękkie pierniczki z bakaliami – składniki (na 40 – 50 sztuk, w zależności od wielkości;) :

  • 60 g masła
  • 200 ml mleka
  • 60 g miodu naturalnego
  • 220 g cukru pudru
  • 30 g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
  • 550 g mąki pszennej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • płaska łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok. 250 g posiekanych razem bakalii – orzechy, skórka pomarańczowa, migdały, rodzynki itp. Jeśli chcesz gładkie ciastka do dekorowania na choinkę, dla ich gładkości – pomiń bakalie.

lukier do krajanki:

  • szklanka cukru pudru (poj. 250 ml)
  • sok z połowy cytryny

wymieszać w miseczce na emulsję.

Lukier do zdobienia pierniczków na choinkęprzepis tutaj

Miękkie pierniczki z bakaliami – przepis:

Do rondla lub garnka (najlepiej z grubym dnem) włożyć masło, wlać mleko, dać miód i dwie łyżki cukru.
Podgrzewać na małym ogniu mieszając, krótko, tylko do rozpuszczenia składników.
Pozostawić do ostudzenia, do temperatury pokojowej, tak by spokojnie można było zanurzyć palec:)
Wkruszyć drożdże, wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut. Drożdże powinny lekko spienić emulsję.
Mąkę wsiać przez sito do dużej miski (można wyrabiać ciasto ręcznie lub robotem planetarnym), wsiać też kakao, przyprawę do piernika, sodę, sól i siekane bakalie (jeśli na choinkę i chcesz gładkie – nie dawaj), wymieszać łyżką.
Dodać emulsję z drożdżami i zagnieść wszystko na ciasto. Gdyby było bardzo sucho i twardo – dodać łyżkę, dwie mleka więcej.
Ciasto powinno być elastyczne jak plastelina, może się kleić – odpocznie, podsypiesz mąką – będzie dobrze:)
Podzielić na 4 części, okryć szczelnie folią spożywczą (można dać do plastikowej torebki zip) i odłożyć na 10 minut.
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy lub blacie, na grubość ok.0,5 cm. Cieńsze – twardnieją.
Kroić nożem do pizzy/ radełkiem/ zwykłym nożem paski (szerokości ok. 4-5 cm) i ciąć pod skosem romby lub po wałkowaniu wycinać ciastka foremkami.
miękkie pierniczki
Układać na blaszce. Jeśli chcesz wieszać na choince – zrób teraz dziurki słomką do napojów.
Piec na środkowej półce całkowicie rozgrzanego piekarnika  – 5- 6 minut. 
Od razu po upieczeniu przełożyć ciasteczka na metalową kratkę i piec następną porcję.
Jeszcze ciepłe na krajankę – maczać w lukrze. Jeśli za rzadki – dać więcej cukru, za gęsty – dodać odrobinę soku.
Lukier do zdobienia pierniczków na choinkęprzepis tutaj. pierniczki z bakaliami

pierniczki z bakaliami
 Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Jeśli możesz…

POSTAW MI KAWĘ!

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie