babeczki czekoladowe z sernikową warstwą

Babeczki czekoladowe z sernikową warstwą

Babeczki czekoladowe z sernikową warstwą  – na osłodę mglistych dni i mżawki. Albo na urodziny kogoś ważnego. Powód łatwo jest znaleźć:) Wyglądają uroczo, są pycha i łatwo je przygotować.
Do ich wykonania potrzebna jest forma na muffiny lub/i wysokie, sztywne, woskowane papilotki.
By wierzch był leciutki i delikatny, zamiast sera użyłam greckiego jogurtu. Można tu również wykorzystać kanapkowi, mielony serek o neutralnym smaku. Można też całkowicie pominąć tę warstwę, u mnie występuje, gdyż jogurt był w lodówce jak raz, bliski końca terminu…
Ta warstwa okazała się jednak wysoce uatrakcyjniająca:)
Moje nowe formy do muffinek są nieco mniejsze niż używane przeze mnie poprzednio, porcja wyszła zbyt duża, musiałam ratować się dodatkowymi papilotkami. Bierzcie pod uwagę, że czasem różnice w wielkości dołków są znaczne, ale w każdej sytuacji znajdzie się rozwiązanie:)
Wystarczy przygotowanie dodatkowych papilotek do pieczenia, na wszelki wypadek, które można ustawić obok głównej blaszki. Rzecz jasna, jeśli Twoja forma okaże się nieco za mała na porcję z przepisu.

Babeczki są mięciutkie, spód intensywnie czekoladowy w stylu brownie, smaki doskonale łączą się ze sobą i smakują obłędnie. Polecam dodanie do ciemnego ciasta siekanych bakalii – rodzynek, pomarańczowej, smażonej skórki, orzechów lub migdałów.

Babeczki czekoladowe z sernikową warstwą – składniki (na 12 -16 sztuk babeczek, w zależności od wielkości formy):

na czekoladowy spód:

  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (100 g), najlepiej brązowego ale biały też jest ok.)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki (poj. 250 ml, 80g) mąki
  • 2 duże łyżki gorzkiego kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ew. dwie, trzy łyżki siekanych bakalii – rodzynek, orzechów, migdałów, smażonej skórki pomarańczowej – można mieszać wg upodobania

na warstwę “sernikową”:

  • 2 jajka
  • 3 duże łyżki cukru
  • 400 ml greckiego jogurtu lub 300 g zmielonego sera “kanapkowego”
  • duża łyżka proszku budyniowego lub mąki/skrobi ziemniaczanej

Babeczki czekoladowe z sernikową warstwą  – przepis:

Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra/dół.
Dołki formy wysmarować olejem i wysypać tartą bułką. Można też wyłożyć je papierowymi papilotkami.

Spód.
Masło stopić podgrzewając w rondelku (krótko). Ostudzić.
Jajka wybić do naczynia, dodać cukier  i ubić mikserem na jasną masę.
Cienką strużka wlać pod łopatki miksera stopione masło.
Dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, bakalie i sól. Wmieszać w masę do połączenia składników.
Rozlać łyżką do foremek, ok. łyżkę na dołek.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę.
Podpiec spód ok. 8 – 10 minut, wyjąć z piekarnika.
Temperaturę w piecu zmniejszyć do 160 stopni.

Wierzch.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać po łyżce cukru i ubijać, aż piana będzie błyszcząca.
Dodać żółtka, jogurt, wmieszać w masę.
Dodać budyniowy proszek lub mąkę/skrobię, wymieszać.
Rozlać łyżką na podpieczone spody.
Wstawić na środkową półkę piekarnika i piec ok. 20 minut.
Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Przed wyjęciem ciastek z dołków, brzegi okroić cienkim nożykiem i podważyć od spodu, by łatwiej wyszły.

Polewa.

  • 100 g gorzkiej/mlecznej czekolady
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki mleka lub śmietanki 30 – 36%

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka, dodać pozostałe składniki.
Rondelek ustawić na drugim naczyniu z gotującą się wodą.
Podgrzewać mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników.
Gdyby była zbyt gęsta, dodać łyżkę mleka.
Polać wierzch babeczek.
Udekorować siekanymi bakaliami (na zdjęciu migdały)

babeczki czekoladowe z sernikową warstwą

Jeśli możesz…

POSTAW MI KAWĘ!

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie