Sernik z jabłkami i kruszonką
Sernik z jabłkami i kruszonką – niesamowicie kremowy, aksamitny, o głębokim smaku i rozmaitych teksturach.
Jest wybitnie dobry, idealny na święta i każde obchodzenie uroczystości!
Razem tworzą prawdziwą, jesienną ambrozję i wierzcie mi, zaproszeni do jego próbowania biesiadnicy będą w zachwycie.
Ma ciasteczkowy, delikatny spód, który powstał w wyniku zmielenia herbatników i płynnego masła. Ten – można pomijać i zamieniać na inny, choć do jabłkowych doznań – pasuje idealnie.
Kruszonkę – posypkę wykonałam już po upieczeniu deseru, na patelni, mieszając trzy składniki łopatką.
Rzecz jasna można tu postąpić podobnie jak przy placku drożdżowym – zapiec ją razem z ciastem. Nie uzyska się jednak charakterystycznie sypkiej warstwy – ta w tym wypadku bardziej mi pasuje do lekkiej konsystencji sera.
Szarlotkowa, łatwa do wykonania przekładka, dodatkowa warstwa w środku wzmacnia jesieniarski efekt. Jest pyszna.
Będą Państwo zadowoleni!
Tym bardziej, że aksamitny efekt osiąga się tu bez konieczności pieczenia deseru w kąpieli wodnej.
Sernik testowałam na moich sabatowych Lejdis, z którymi spędzam przynajmniej dwa wyjazdowe spotkania w roku. Raczymy się tam naprawdę pysznym, własnoręcznie przygotowanym jedzeniem. Sernik zwykle jest dodatkiem do rozwiązywania krzyżówki z Przekroju:)
Ten egzemplarz został uznany przez moje testerki za wybitny i jako sernikowa znawczyni nieskromnie, acz szczerze potwierdzam.
Jeśli chcesz zmienić rozmiar formy, skorzystaj z przeliczarki. Wpisz jaką masz i przepisz składniki zamieszczone poniżej.
Zapisz sobie ten przepis, będziesz go potrzebować, oj.
Sernik z jabłkami i kruszonką – składniki (na okrągłą formę ok. 24-26 cm):
na warstwę jabłkową:
- 5 dużych jabłek (najlepiej szara reneta lub innych, twardych)
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- 1 łyżeczka cynamonu, ew. 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub 3 ziemniaczanej
- 4 łyżki wody
na spód:
- 250 g dowolnych herbatników maślanych lub graham
- 60 g masła 82%
- 1/6 łyżeczki soli
na warstwę serową:
- 1 kg tłustego, 3x zmielonego lub zblendowanego, tłustego sera (może być gęsty, gotowy “wiaderkowy” lub Philadelphia)
- 500 g serka mascarpone lub 400 ml śmietany 18%
- 120 ml mleka (jeśli dajemy śmietanę zamiast mascarpone – można pominąć)
- 1 szklanka cukru (220g)
- 4 jajka w rozmiarze L , 5- 6 w rozmiarze M
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- laska wanilii lub 2 łyżki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
na posypkę/kruszonkę:
- 80 g masła 82%
- 3 łyżki mąki pszennej (lub bezglutenowej “do ciasta”)
- 3,5 łyżki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
Sernik z jabłkami i kruszonką – przepis:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę (ok. 1×1 cm) lub w plastry, przy pomocy “mandoliny” – tarki do plastrów.
Do dużego rondla lub na patelnię z rantem włożyć masło, cukier, cynamon, sok z cytryny, gałkę muszkatołową i podgrzać mieszając do rozpuszczenia składników.
Dodać pokrojone jabłka i delikatnie mieszając by się nie rozpadły – mieszać ok. 5-7 minut aż lekko zmiękną.
Skrobię wymieszać w szklance z małą ilością zimnej wody.
Dodać do jabłek i podgrzewać wszystko chwilę delikatnie mieszając, masa lekko zgęstnieje.
Zdjąć z ognia, by masa przestygła.
SPÓD.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, z funkcją góra/dół.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (przyciąć rantem, wypuszczając papier na zewnątrz lub wyciąć kółko).
Herbatniki zmielić w malakserze lub potłuc tłuczkiem na drobne okruchy w torebce foliowej.
Masło rozpuścić w rondlu, wymieszać z herbatnikowym proszkiem i solą.
Powstałą mieszanką wykleić spód i dół boków tortownicy. Ugnieść spodem szklanki lub płaskiego kubka.
Piec 10 minut na środkowej półce. Wyjąć z piekarnika.
Temperaturę zmniejszyć do 140 stopni i nie wyłączać pieca.
SERNIK.
Mielony ser, ser mascarpone lub śmietanę, mleko, cukier, jajka, skrobię i wanilię krótko wymieszać na wolnych obrotach miksera lub łyżką.
Nadmierne napowietrzenie masy sprawi, że sernik urośnie i opadnie. Zatem – mieszać wolno i krótko.
Połowę masy wlać do formy z podpieczonym, ciasteczkowym spodem.
Na serowej masie ułożyć punktowo przy pomocy łyżki – jabłka.
Zalać pozostałą masą serową, wyrównać powierzchnię.
Wstawić na środkową półkę piekarnika z funkcją góra-dół, w temperaturę 140 stopni. Piec 1h i 15 minut.
Pozostawić 15 minut w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.
Otworzyć drzwi pieca, pozostawić tam do lekkiego ostudzenia, wyjąć na kuchenny blat.
Po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na minimum 5 godzin lub lepiej – całą noc.
KRUSZONKA
Składniki włożyć do jednej miski i ugniatać palcami do powstania jednolitej masy.
Rozgrzać patelnię.
Masę pokruszyć na dno i podgrzewać mieszając łopatką ok. 10 – 15 minut na średnim ogniu, aż okruszki się mocno zezłocą.
Uwaga – gdyby bardzo szybko się rumieniło, zmniejszyć moc palnika.
Zdjąć z patelni na talerz, by przerwać proces podgrzewania, pozostawione tam mogą się spalić.
Brzegi sernika okroić nożem. Zdjąć obręcz formy. Sernik przełożyć na talerz/paterę.
Posypać kruszonką.
GOTOWE do krojenia!
Jeśli możesz…
POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!
Mówię Wam – niebo na talerzu:)