Polędwiczki z grzybami – post sponsorowany
Polędwiczki z grzybami – błyskawiczny, przepyszny obiad dla tych co na diecie keto i wysokobiałkowej, w sam raz na święta i kolacje dla przyjaciół. Będzie idealny również dla wszystkich pozostałych niedietowiczów, ponieważ polędwiczki jak raz lubią wszyscy, a już kremowy sos i grzyby to pewniak. Wyjątki zdarzają się niezbyt często!
Danie jest tak proste, że poradzi sobie z jego przygotowaniem absolutnie każdy, czas wykonania to nie więcej niż pół godziny, chyba, że ktoś ma bardzo spokojny temperament i celebruje, wtedy – wszystko wolno:)
Danie można pozostawić gotowe w rondlu i niech czeka do odpowiedniej chwili na krótkie podgrzanie, na ogniu lub w piekarniku.
To wygodne, kiedy następuje rodzinny zjazd i nie wiadomo dokładnie, czy ktoś aby się nie spóźni:).
Przygotowujesz i zostawiasz sobie na potem, na stosowną chwilę.
Rzecz jasna w innych okolicznościach dawaj na świeżo – jest najlepiej!
Dodatek dyni jest opcjonalny, można wymienić je na przykład na suszone pomidory z zalewy. A kto nie ma – dynię pomija. Grzyby świeże/mrożone z łatwością zastąpisz namoczonymi wcześniej suszonymi. Nadadzą się sklepowe pieczarki (bardziej aromatyczne są brązowe) i grzyby leśne.
Kto nie je węgli – może zajadać je w towarzystwie buraczków, sałatki z ogórków albo marchewki, podajcie swoje ulubione lub kilka na raz, niech każdy ma wybór warzyw.
PS danie uda się również z użyciem piersi z kurczaka czy indyczej.
Artykuł został przygotowany z Partnerem bloga – https://beketocatering.pl/
Polędwiczki z grzybami – składniki (na 4 osoby):
- 600 g polędwiczki drobiowej lub wieprzowej
- 250 g grzybów (pieczarek lub leśnych)
- 250 g dyni (hokkaido i piżmowej nie trzeba obierać ze skórki, inne tak)
- mała cebula
- 100 ml białego wina (bez obawy o nieletnich, alkohol ulotni się podczas podgrzewania)
- 200 g sera mascarpone lub śmietanki 30 – 36%
- łyżeczka soli, świeżo zmielony pieprz, łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżki klarowanego masła lub oleju roślinnego do podsmażenia
Polędwiczki z grzybami – przepis
Mięso pokroić w plastry grubości ok. 0,5 cm.
Jeśli używamy polędwiczki drobiowej – w paski lub kostkę. Osolić, posypać słodką papryką, odstawić.
Cebulę drobno pokroić.
Dynię obrać ze skóry (hokkaido i piżmowej nie trzeba) i pokroić w paski a następnie w centymetrową kostkę.
Na patelni rozgrzać masło/olej (1/4 łyżki masła lub 2 oleju).
Wrzucić cebulę i dynię, mieszając co jakiś czas podgrzewać na średnim ogniu pod przykryciem, do zeszklenia cebuli i lekkiego zmięknięcia dyni.
Dodać pokrojone cienko grzyby i podsmażać jeszcze 5-6 minut mieszając. Grzyby leśne – ok. 10 minut.
Podsmażone wszystko – przełożyć na talerz.
Na tą samą patelnię dodać 1/4 łyżki masła klarowanego lub 2-3 łyżki oleju, rozgrzać porządnie i wrzucić mięso.
Powstrzymać się od mieszania przez 2 minuty. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze minutę/dwie – do zrumienienia.
Zalać winem i chwilę odparować.
Dodać grzyby z dynią i cebulą.
Wymieszać.
Dodać ser mascarpone lub śmietankę, zagotować bez przykrycia przez minutę mieszając.
Gdyby było zbyt zbyt gęsto – dodać nieco wody lub bulionu.
Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać.
Sprawdzić czy sos jest dostatecznie słony, ew. dosolić.
Podawać z surówkami z warzyw, kiszonym ogórkiem itp.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Jeśli możesz…
POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!