
Najłatwiejsze pankejki na kefirze
Najłatwiejsze pankejki na kefirze – pyszne, miękkie i smaczne, wymagają użycia czterech składników i zmieszania ich, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Ale nawet ona nie jest tu konieczna. Wystarczy zwykła łyżka. Podane ze skyrem i owocami będą pełnowartościowym śniadaniem z całkiem sporą ilością białka.
Cała porcja (wychodzi tu ok. 7 sztuk placków) zawiera ok. 400 kcal. Rzecz jasna, jeśli masło orzechowe lub jakiś inny zdrowy tłuszcz, ich odżywcze wartości wzrosną.
Placki – pankejki wykonuje się w tym przypadku bardzo szybko, zatem w każdej chwili mogą wjechać na śniadanie czy podwieczorek.
A nawet na obiad, kiedy nie ma się czasu ani innych produktów w lodówce – posypane okruchami białego sera – dadzą radę.
Nie ma co więcej kminić, spróbuj, zobacz, każdy potrafi je zrobić.
W wersji lux można smazyć je na klarowanym maśle, kto oszczędza kalorie może zaopatrzyć się w nieprzywierającą patelnię i siup je na rozgrzaną – suchą. Te, które widzisz na zdjęciach są wykonane bez tłuszczu.
Najłatwiejsze pankejki na kefirze – składniki:
- 100 ml kefiru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- 75 g mąki pszennej lub bezglutenowej mieszanki “do ciasta”
- odrobina soli, ew. 1 łyżeczka cukru lub innego skłodzidła (niekoniecznie)
- do podania – owoce, skry, syrop z agawy, miód – co lubisz
- ew. cukier puder do posypania
- placki można smażyć na klarowanym maśle, oleju lub nieprzywierającej, suchej patelni
Najłatwiejsze pankejki na kefirze – przepis:
Kefir wlać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać jajko i mąkę – wymieszać łyżką/trzepaczką.
Nieprzywierającą patelnię – mocno rozgrzać.
Jeśli używamy masła lub innego tłuszczu – dać łyżkę.
Zmniejszyć moc palnika do 1/3 i smażyć na złoty kolor po obu stronach.
Przewracać szeroką łopatką.
Można podawać z jogurtem, skyrem, syropem z agawy, miodem, owocami czy śmietaną.
Jeśli możesz…
POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
