Pyszne smarowidło/pasta z pieczonej papryki, dyni i sera feta
Pyszne smarowidło/pasta z pieczonej papryki, dyni i sera feta – bardzo proste w przygotowaniu, pełne smaku i lekkie.
Idealnie nadaje się do grubego smarowania kanapek albo nabierania jej słupkami z warzyw. W tym tygodniu robię ją drugi raz, znika w mgnieniu oka.
By przygotować tę pastę wystarczy posiadać na kuchennym stanie blender – ten zwany “żyrafą”, kielichowy lub malakser.
Wszystkie warzywa kroję i układam w jednym naczyniu do zapiekania lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pół godzinki by zmiękły w piecu i ziuuuu je blenderem. Lubię, by pozostały w niej kawałeczki, kiedy jej tekstura nie jest nadmiernie rozdrobniona i jednolita.
Oprócz lekkiego podostrzenia pasty płatkami chili i soli nie dodaję tu więcej nic. Rzecz jasna – jest tu pełna dowolność, róbcie miksy ulubionych ziół.
Kiedy używa się dyni hokkaido, kroję i blenduję ją ze skórą, przy innych gatunkach kroję i skórę odcinam już po upieczeniu.
Dla urozmaicenia, po zblendowaniu można tu dorzucić kilka posiekanych, suszonych pomidorów z oleju, lub tych suszonych solo, wcześniej namoczonych w wodzie.
Pasta idealnie nadaje się również do podania na ciepło z dowolnym makaronem.
Pyszne smarowidło/pasta z pieczonej papryki, dyni i sera feta – składniki:
- ok. 0,5 kg dyni (np. hokkaido – nie trzeba potem ciąć skóry)
- 2 – 3 duże papryki dowolnego koloru
- 2-3 gruszki
- główka czosnku
- ser feta (ok. 180-200g)
- ew. szczypta lub dwie płatków chili lub innej ostrej przyprawy, łyżeczka soli.
- ew. szczypior do posypania lub podprażone na suchej patelni pestki słonecznika lub dyni
Pyszne smarowidło/pasta z pieczonej papryki, dyni i sera feta – przepis:
Piekarnik ustawić na 200 stopni z funkcją góra-dół lub 180 stopni z termoobiegiem.
Dynię przekroić na pół lub ćwiartki, usunąć pestki i pociąć na kawałki grubości ok 2 cm.
Papryki przekroić, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki.
Gruszki przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych.
Kawałki warzyw, czosnek w całości i cały ser feta wyłożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystko oprószyć łyżeczką soli i wstawić bez przykrycia na środkową półkę piekarnika.
Piec ok. 30 minut, do miękkości składników.
Jeśli używaliśmy innego niż hokkaido gatunku dyni – odciąć skórę.
Po lekkim ostudzeniu zblendować na pastę. Można zostawić niezblendowane do końca kawałeczki składników dla urozmaicenia struktury.
Podawać ze słupkami warzyw do wybierania pasty lub smarować pastą dowolne pieczywo.
Jeśli możesz…
POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!
Mówię Wam – niebo na talerzu:)