łatwe bułeczki na wiejskim serku

Bardzo łatwe bułki na wiejskim serku

Bardzo łatwe bułki na wiejskim serku – ciasto jest gotowe w minut pięć. Dobrze mieć blender – dowolny, żyrafę, malakser, coś.
Skłamałabym mówiąc, że smak bułek jest 1:1 taki jak w pszennej bułce na drożdżach. Konsystencja jest odrobinę inna.
Ale przyzwoita na tyle, by złakniony bułeczki umysł człowieka w potrzebie jedzenia zdrowiej i bardziej białkowo, ucieszył się z chrupiącego wypieku.
Kto nie ma serka wiejskiego i blendera, da radę zrobić te bułeczki na serku kanapkowym. I wtedy ciasto można mieszać łyżką.

Bułeczki zawierają sporą ilość białka (ok. 17 g w sztuce), co przy diecie, dzięki której mają normować się cukry oraz spadać boczki ma niebagatelne znaczenie. Dokładasz pieczonego indyka, warzywa i jest kanapka sztos.
Nie ma tu wyrastania, bo rolę spulchniacza odgrywa proszek do pieczenia. Blendujesz lub mieszasz, wykładasz łyżką i siup do piekarnika.
Robię od razu z podwójnej porcji, czyli 8-10 bułeczek i zamrażam, bo ich smak i konsystencja po rozmrożeniu jest taka sama.
Zamiast masła daję kanapkowy serek (dla oszczędności kalorycznej) i gruby plaster pomidora.
Rzecz jasna nie jest tak, że nie jadam masła nic a nic, po prostu tak udaje mi się jeść go mniej.
Ponieważ wykonanie ciasta jest banalne, można się pokusić o upieczenie ich na śniadanie, czas w piekarniku przeznaczyć na toaletę i masz świeże bułki na śniadanie i do pracy. To bardzo miłe.
Jedna z 8 bułek ma ok. 250 kcal.
Z tego ciasta można upiec też większe bułki i wykorzystać je do wykonania fit wersji burgera.

Bardzo łatwe bułki na wiejskim serku – składniki (na ok. 10 małych bułeczek):

  • 400 g serka wiejskiego (tego lekkiego lub zwykłego)
  • 3 jajka
  • 340 g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • ew. 2 łyżki słonecznika/maku/sezamu/czarnuszki

Bardzo łatwe bułki na wiejskim serku – przepis

Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 200 stopni z funkcją góra-dół.
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i zblendować.
Przy pomocy łyżki i zwilżonej wodą/olejem dłoni wykładać w odstępach, na papier do pieczenia porcje ciasta (ok. 10) i formować możliwie okrągłe, nieduże bułeczki. Edit: jeśli ciasto jest bardzo rzadkie – dać troszkę więcej mąki.
Posypać słonecznikiem/sezamem/makiem lub pozostawić bez niczego.
Piec ok. 25 – 30 minut.
Wyjąć z pieca i ułożyć bułeczki na kratce do studzenia.

łatwe bułeczki na wiejskim serku

łatwe bułeczki na wiejskim serku

Jeśli możesz…

POSTAW MI KAWĘ!

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie