Najłatwiejsza krucha szarlotka (bez smażenia jabłek) – wpis sponsorowany
Najłatwiejsza krucha szarlotka (bez smażenia jabłek) – najlepsza w sezonie kiedy lato w pełni i z drzew zaczynają spadać antonówki!
Właśnie wróciliśmy z wakacji, spod namiotu nad jeziorem. Naszym sąsiadem po drugiej stronie drogi był Roger (rodowity Belg), cudny człowiek z sercem na talerzu. Wiecie jak to jest, kiedy jedzie się pod namiot. Najbardziej doskwiera ci brak łazienki i kuchni.
Ale… poszliśmy z nieśmiałą prośbą naładowania telefonów i…
Roger, który usłyszał, że prowadzę Niebo Na Talerzu serwował nam takie kolacje (CODZIENNIE!), że gdybym tam została dłużej musiałabym co dzień obiegać jezioro. Trzy razy. Przygotował nam taki przepyszny, belgijski przysmak z wołowiny, że ZŁOTO! Wszystko nagrałam i w przyszłym tygodniu się podzielę:)
Musiałam to wszystko opowiedzieć przyjaciołom.
Czyli spotkanie na tarasie. Przedłużenie wakacji. Radość. Jeszcze więcej radości i śmiechu, tak jak tam, pod namiotami, nad jeziorem.
Zrobić coś dobrego do jedzenia i picia, śpiewać przy gitarze. I szarlotka, będzie szarlotka, bo wszyscy ją lubimy i nie ma tu dużo roboty.
Dzięki artykułom dodawanym na portal WinnicaLidla.pl można zapoznać się ze szczegółowymi informacjami na temat każdego z trunków.
To świetnie, bo ja znam się tyle o ile. No i sięgam też po przepisy na klasyczne drinki, (bo te akurat wolę ja:), które można serwować w ciemno na takim spotkaniu jak nasze. Sprawdźcie tutaj – 14 prostych drinków do zrobienia w domu.
Korzystam, bo proporcje są idealne, a lubię każdy.
Najłatwiejsza krucha szarlotka (bez smażenia jabłek) – przepis (na tortownicę 24 cm lub ok. 18×27 cm):
- 2 kg jabłek (antonówka, szara reneta lub inny twardy gatunek)
- budyń waniliowy – proszek, z cukrem lub bez – do wyboru (można pominąć pod pewnym warunkiem, czytaj w opisie)
- 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 2 szklanki (poj. 250ml) mąki pszennej lub orkiszowej, pełnoziarnistej, mieszanki bezglutenowej “do ciasta”) – 320g
- 200 g zimnego masła 82%
- jajko
- 100 g cukru lub ksylitolu/erytrytolu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Najłatwiejsza krucha szarlotka (bez smażenia jabłek) – przepis:
Formę wysmarować masłem.
Mąkę, pokrojone masło, jajko, cukier i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto. Można to zrobić mikserem z końcówkami haki, malakserem, specjalnym nożem do kruchego lub szybko, by nie nagrzało się od dłoni – ręcznie.
Kulę ciasta włożyć do zamrażarki na 1 godzinę.
Kiedy czas chłodzenia się kończy, zetrzeć jabłka na grubych oczkach tarki i włączyć piekarnik na 180 stopni z funkcją góra – dół.
Wymieszać z proszkiem budyniowym i cynamonem. Można też pominąć budyń i odcisnąć mocno dłonią jabłka z soku.
Zamrożone ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Połową wiórków wykleić dno formy.
Docisnąć dłonią.
Wyłożyć na nie jabłka.
Posypać pozostałą częścią startego ciasta i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę, z funkcją góra – dół.
Piec ok. 60 minut.
WPIS powstał przy współpracy z PARTNEREM BLOGA – PORTALEM WINNICALIDLA.PL