placek z cukinii - scarpaccia

Pieczony placek z cukinii – scarpaccia

Pieczony placek z cukinii – scarpaccia – toskański smakołyk, zdrowa przekąska albo kolacja czy dodatek do obiadu.
Co dom, to nieco inny jest sposób jej przygotowania. A to koniecznie potrzebny jest świeży tymianek, a to zamiast bułki tartej wskakuje mąka, a to zamiast tarki używasz “mandoliny”, która tnie na cienkie plasterki. Wiecie jak to jest. Każdy mieszkaniec Toskanii ma swój najlepszy przepis. Niektórzy Włosi do cukiniowej masy dodają również cukiniowe kwiaty. Kto hoduje ten ma!
Widziałam przepisy, w których z wody, którą puściła cukinia oraz mąki robi się ciasto podobne do naleśnikowego.
Z tymi różnicami w przepisach zdaje się, że podobnie jest z naszą babką ziemniaczaną. Co dom – inna przyprawa i inny sposób:)
Z uwagi na dostępność młodej cukinii przez cały rok i u nas można stale mieć to cudo na stole. Nie ma za dużo kalorii i nada się w sam raz do oglądania ulubionego serialu.
By placek był chrupiący, cukinię soli się i odstawia na kilkanaście minut, a następnie mocno odciska z soku. Warzywo to ma zbyt dużo wody, by dało się bez tej czynności uzyskać konsystencję zbliżoną do placka.
Bardzo to dobre, pyszne, niedrogie i na każdą okazję. Na zimno i ciepło. Z jajkiem sadzonym jako pełnowartościowy obiad. Z oliwą albo czosnkowym sosem.

Pieczony placek z cukinii – scarpaccia składniki (na formę ok. 21x31cm):

  • 2 najlepiej młode cukinie z miękką skórką (razem ok. 700g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej lub 2,5 łyżki mąki pszennej/orkiszowej (najlepiej typ 00 ale niekoniecznie + łyżka mąki kukurydzianej (nadaje chrupkości)
  • 3 jajka
  • 50 g tartego sera żółtego
  • 50 g tartego parmezanu (lub więcej żółtego sera)
  • 1/2 pęczka szczypiorku lub koperku
  • 2 łyżeczki oliwy extra virgine
  • sól (1,5 łyżeczki), pieprz, tarta gałka muszkatołowa(ok.1/5 łyżeczki), ew. świeży tymianek

Pieczony placek z cukinii – przepis:

Cukinię i cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Starą, z twardą skórką najpierw trzeba obrać.
Osolić łyżeczką soli i odstawić na min. 15
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Cukinię mocno odcisnąć ręką z soku. Sok wylać.
Wszystkie składniki włożyć do miski, wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 190 stopni z termoobiegiem lub 200 góra-dół.
Wstawić formę na środkową półkę piekarnika. Piec ok. 30 minut, aż wierzch się mocno zezłoci.
Wyjąć z pieca i kroić na prostokąty.

placek z cukinii - scarpaccia

placek z cukinii scarpaccia

Jeśli możesz…

POSTAW MI KAWĘ!

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie