
Makaron ze szparagami, pomidorkami i serem feta
Łatwy makaron ze szparagami i serem feta – metodą, która jakiś czas temu ogarnęła tiktoki i Instagram. Proste i smaczne rozwiązanie obiadowe, w którym warzywa i ser wkładasz na 25 minut do piekarnika. Po upieczeniu rozgniatasz co miękkie i mieszasz z ugotowanym makaronem. Pewnie widziałaś/widziałeś gdzieś filmik. To był hit i viral, ludzie zaczęli przygotowywać w domu jedzenie:)!
W oryginale, wśród składników są pomidorki, czosnek i feta ale kto nam zabroni wariacji na temat. Można dać tu szparagi, cukinię, krojoną paprykę w każdym kolorze, cienko siekane boczniaki.
Takie danie nie zawiera specjalnie dużo kalorii i faktycznie żadnych kulinarnych komplikacji.
Kiedy komuś potrzebna wkładka mięsna – dodatek siekanej, kurczęcej piersi lub dobra kiełbasa załatwi sprawę.
Bezproblemowo obiad ten wykona nastolatek, stroniący od kuchni mąż/żona, czy ktoś inny z tych, którzy wspominają o przypalaniu wody na herbatę:)
Łatwy makaron ze szparagami, pomidorkami i serem feta – składniki (na 2-3 porcje):
- ok. 250 g dowolnego (waga przed ugotowaniem) makaronu (u mnie pełnoziarniste “rurki”)
- 400 g pomidorków koktajlowych
- ok. 400 g szparagów
- mała cukinia
- szklanka bulionu lub wody
- skórka otarta z 1 cytryny
- ew. 2 ząbki czosnku
- 200 g sera feta
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli, pieprz, łyżeczka oregano, chilli wg uznania
- siekany szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
Łatwy makaron ze szparagami, pomidorkami i serem feta – przepis:
Piekarnik ustawić na 200 stopni.
Makaron ugotować w wodzie z solą, wg przepisu na opakowaniu, lekko al dente, czyli tak, by był odrobinę twardawy.
Szparagom odłamać grube końce (białe trzeba obrać i tam gdzie da się odłamać – kończy się łyko), odkroić główki.
Pokroić w ukośne kawałki ok. 1,5 cm.
Pomidorki zostawić w całości lub przekroić na pół.
Cukinię pokroić w centymetrową kostkę.
Czosnek rozgnieść lub drobno pokroić.
Warzywa włożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć na wierzchu plastry lub pokruszoną fetę, polać oliwą i posypać przyprawami i otartą skórką, zalać wodą lub bulionem.
Wstawić (bez przykrycia) do rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę (grzałka góra/dół).
Piec 25 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia dorzucić główki szparagów.
Wyjąć z pieca, przemieszać warzywa z fetą, rozgniatając co miękkie (głównie pomidorki), powstanie sos.
Wszystko wymieszać z ugotowanym makaronem.
Można udekorować listkami bazylii lub posypać szczypiorkiem.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
