makaron z pomidorkami, szparagami i fetą

Makaron ze szparagami, pomidorkami i serem feta

Łatwy makaron ze szparagami i serem feta – metodą, która jakiś czas temu ogarnęła tiktoki i Instagram. Proste i smaczne rozwiązanie obiadowe, w którym warzywa i ser wkładasz na 25 minut do piekarnika. Po upieczeniu rozgniatasz co miękkie i mieszasz z ugotowanym makaronem. Pewnie widziałaś/widziałeś gdzieś filmik. To był hit i viral, ludzie zaczęli przygotowywać w domu jedzenie:)!
W oryginale, wśród składników są pomidorki, czosnek i feta ale kto nam zabroni wariacji na temat. Można dać tu szparagi, cukinię, krojoną paprykę w każdym kolorze, cienko siekane boczniaki.
Takie danie nie zawiera specjalnie dużo kalorii i faktycznie żadnych kulinarnych komplikacji.
Kiedy komuś potrzebna wkładka mięsna – dodatek siekanej, kurczęcej piersi lub dobra kiełbasa załatwi sprawę.
Bezproblemowo obiad ten wykona nastolatek, stroniący od kuchni mąż/żona, czy ktoś inny z tych, którzy wspominają o przypalaniu wody na herbatę:)

Łatwy makaron ze szparagami, pomidorkami i serem feta – składniki (na 2-3 porcje):

  • ok. 250 g dowolnego (waga przed ugotowaniem) makaronu (u mnie pełnoziarniste “rurki”)
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • ok. 400 g szparagów
  • mała cukinia
  • szklanka bulionu lub wody
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ew. 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli, pieprz, łyżeczka oregano, chilli wg uznania
  • siekany szczypiorek lub natka pietruszki do posypania

Łatwy makaron ze szparagami, pomidorkami i serem feta – przepis:

Piekarnik ustawić na 200 stopni.
Makaron ugotować w wodzie z solą, wg przepisu na opakowaniu, lekko al dente, czyli tak, by był odrobinę twardawy.
Szparagom odłamać grube końce (białe trzeba obrać i tam gdzie da się odłamać – kończy się łyko), odkroić główki.
Pokroić w ukośne kawałki ok. 1,5 cm.
Pomidorki zostawić w całości lub przekroić na pół.
Cukinię pokroić w centymetrową kostkę.
Czosnek rozgnieść lub drobno pokroić.
Warzywa włożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć na wierzchu plastry lub pokruszoną fetę, polać oliwą i posypać przyprawami i otartą skórką, zalać wodą lub bulionem.
Wstawić (bez przykrycia) do rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę (grzałka góra/dół).
Piec 25 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia dorzucić główki szparagów.
Wyjąć z pieca, przemieszać warzywa z fetą, rozgniatając co miękkie (głównie pomidorki), powstanie sos.
Wszystko wymieszać z ugotowanym makaronem.
Można udekorować listkami bazylii lub posypać szczypiorkiem.

makaron z pomidorkami szparagami i serem feta
makaron z pomidorkami, szparagami i serem feta

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie