zupa ze szparagów

Zupa ze szparagami (fit!)

Zupa ze szparagami, gęsta, mocno warzywna, kiedy potrzebujesz pysznego, pożywnego ale niezbyt kalorycznego posiłku.
Wszystkie składniki dają się podmieniać na Twoje ulubione, jeśli jakiegoś z przepisu nie lubisz lub nie masz na kuchennym stanie.
Bataty mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki, ale jeśli nie masz czy Ci nie pasują –  zamieniaj.
Dałam tu kalarepę, sypnęłam szpinakowym liściem. Lubię takie zielone, pływające gęstości.
Jeśli masz w lodówce – daj też brokuł czy kalafior albo zielony groszek z puszki czy lepiej – mrożonki. Na zdjęciu widoczne są także boczniaki – zdrowe i dają dużo smaku. Wymieniają się również na pieczarki.
Mięsożercom można tu dorzucić podsmażoną na chrupko kiełbasę, szynkę lub boczek, a jeśli potrzebne Ci roślinne białko – na początku gotowania daj też cztery łyżki czerwonej soczewicy.
Zupę tę robię ostatnio kilka razy w tygodniu, pasuje na każdy posiłek, jest zdrowa, nie idzie w boczki i syci na długo.
Przygotowuje się ją bardzo szybko, najwięcej czasu zajmuje pokrojenie warzyw, gotowanie to ok. 15 minut.

Zupa ze szparagami – składniki (na 3-4 osoby):

  • pęczek szparagów (zielonych lub białych, białe trzeba obrać)
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy (można pominąć)
  • duży batat lub 5 -6 ziemniaków
  • 1- 2 kalarepy lub 1/2 różyczek brokuła/kalafiora  (lub cały jeśli mały)
  • boczniaki lub pieczarki (ok. 250g)
  • marchewka
  • 5-6 łyżek zielonego, mrożonego groszku (ostatecznie – z puszki)
  • ew. mała, krojona cukinia
  • dwie duże garście liści świeżego szpinaku (można zamienić na rukolę)
  • ok. 2 l bulionu lub wody
  • łyżka masła lub 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sosu ostrygowego lub/i pasty miso (warto mieć na kuchennym stanie, do zup i sosów)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • sól – ok. 1,5 łyżeczki – w razie potrzeby – dosolić i dodać chili w ilości wg uznania i słodką paprykę ( ok. 1 łyżeczka)
  • siekany koperek lub natka pietruszki – 2 łyżki
  • można dać na końcu 2-3 łyżki śmietanki kokosowej lub zwykłej 30%.
  • ew. kilka plastrów krojonego, podsmażonego na patelni, chudego boczku/szynki/kiełbasy – do posypania

Zupa ze szparagami – przepis:

Szparagom odłamać zdrewniałe końce. Łodyżki pokroić na 1 cm, główki odciąć i zachować na koniec.
Kalarepę, batata, ziemniaki, grzyby – pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Do garnka (ok. 2,5 – 3 l) włożyć masło lub olej, podgrzać.
Wrzucić bataty/ziemniaki, marchewkę, soczewicę, grzyby, groszek, kalarepę.
Smażyć 2- 3 minuty mieszając.
Zalać bulionem lub wodą, osolić.
Gotować ok. 15 minut (od momentu wrzenia wody).
3 minuty przed końcem dodać główki szparagów i cukinię.
Doprawić sosem sojowym, ostrygowym, dać miso, sok z  cytryny, zagotować.
Wrzucić liście szpinaku.
Teraz dodać ewentualnie/niekoniecznie śmietankę.
Podawać na talerzach lub w miseczkach posypane zieleniną.

zupa ze szparagów

zupa ze szparagami

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie