Zupa ze szparagami (fit!)
Zupa ze szparagami, gęsta, mocno warzywna, kiedy potrzebujesz pysznego, pożywnego ale niezbyt kalorycznego posiłku.
Wszystkie składniki dają się podmieniać na Twoje ulubione, jeśli jakiegoś z przepisu nie lubisz lub nie masz na kuchennym stanie.
Bataty mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki, ale jeśli nie masz czy Ci nie pasują – zamieniaj.
Dałam tu kalarepę, sypnęłam szpinakowym liściem. Lubię takie zielone, pływające gęstości.
Jeśli masz w lodówce – daj też brokuł czy kalafior albo zielony groszek z puszki czy lepiej – mrożonki. Na zdjęciu widoczne są także boczniaki – zdrowe i dają dużo smaku. Wymieniają się również na pieczarki.
Mięsożercom można tu dorzucić podsmażoną na chrupko kiełbasę, szynkę lub boczek, a jeśli potrzebne Ci roślinne białko – na początku gotowania daj też cztery łyżki czerwonej soczewicy.
Zupę tę robię ostatnio kilka razy w tygodniu, pasuje na każdy posiłek, jest zdrowa, nie idzie w boczki i syci na długo.
Przygotowuje się ją bardzo szybko, najwięcej czasu zajmuje pokrojenie warzyw, gotowanie to ok. 15 minut.
Zupa ze szparagami – składniki (na 3-4 osoby):
- pęczek szparagów (zielonych lub białych, białe trzeba obrać)
- 4 łyżki czerwonej soczewicy (można pominąć)
- duży batat lub 5 -6 ziemniaków
- 1- 2 kalarepy lub 1/2 różyczek brokuła/kalafiora (lub cały jeśli mały)
- boczniaki lub pieczarki (ok. 250g)
- marchewka
- 5-6 łyżek zielonego, mrożonego groszku (ostatecznie – z puszki)
- ew. mała, krojona cukinia
- dwie duże garście liści świeżego szpinaku (można zamienić na rukolę)
- ok. 2 l bulionu lub wody
- łyżka masła lub 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu ostrygowego lub/i pasty miso (warto mieć na kuchennym stanie, do zup i sosów)
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- sól – ok. 1,5 łyżeczki – w razie potrzeby – dosolić i dodać chili w ilości wg uznania i słodką paprykę ( ok. 1 łyżeczka)
- siekany koperek lub natka pietruszki – 2 łyżki
- można dać na końcu 2-3 łyżki śmietanki kokosowej lub zwykłej 30%.
- ew. kilka plastrów krojonego, podsmażonego na patelni, chudego boczku/szynki/kiełbasy – do posypania
Zupa ze szparagami – przepis:
Szparagom odłamać zdrewniałe końce. Łodyżki pokroić na 1 cm, główki odciąć i zachować na koniec.
Kalarepę, batata, ziemniaki, grzyby – pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Do garnka (ok. 2,5 – 3 l) włożyć masło lub olej, podgrzać.
Wrzucić bataty/ziemniaki, marchewkę, soczewicę, grzyby, groszek, kalarepę.
Smażyć 2- 3 minuty mieszając.
Zalać bulionem lub wodą, osolić.
Gotować ok. 15 minut (od momentu wrzenia wody).
3 minuty przed końcem dodać główki szparagów i cukinię.
Doprawić sosem sojowym, ostrygowym, dać miso, sok z cytryny, zagotować.
Wrzucić liście szpinaku.
Teraz dodać ewentualnie/niekoniecznie śmietankę.
Podawać na talerzach lub w miseczkach posypane zieleniną.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!
Mówię Wam – niebo na talerzu:)