proste ciasto z kawą

Proste ciasto kawowe

Proste ciasto kawowe – z podstawowych składników, bezproblemowe i banalnie łatwe w przygotowaniu. Porcja z przepisu jest na małą keksówkę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podwoić składniki i piec w większej. W prawym panelu bloga znajduje się też przeliczarka form, gdyby ktoś potrzebował niestandardowego rozmiaru.
Większe ciasto należy dłużej piec i sprawdzać patyczkiem czy aby już nie gotowe.
Nie należy przesadzać z ilością czasu pieczenia, suche ciasto to nic dobrego, wszyscy wolimy bardziej wilgotne.
Proste ciasto kawowe to żaden tam wyszukany wypiek, ale super sprawdzi się do codziennej filiżanki herbaty czy kubka mleka. Albo kiedy w domu nie ma nic a nic słodkiego, a jak raz – machniesz ręką na poświąteczną dietę:)
Kawa rozpuszczalna zamienia się na intensywne espresso lub kawę Inkę. Do wyboru!

Robiłam już to ciacho w wersji bez ubijania jajek. Wrzucałam cukier, tłuszcz, kawę do rondla i podgrzewałam dla rozpuszczenia składników.
Po ostudzeniu siup do tego jajka i mąka z proszkiem. Wychodzi odrobinę bardziej zwarte. Ubite z cukrem jajka dają więcej puszystego.
Ale jeśli nie lubisz ubijanka – mieszaj i wystarczy.

Proste ciasto kawowe – składniki (na keksówkę ok. 12 x26 cm):

  • 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub filiżanka mocnego espresso (można zastąpić 3 łyżkami kawy Inki)
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru (120 g, najlepiej drobnego)
  • 2/3 szklanki oleju lub stopionego masła (ok. 140 g)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (240g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. trzy łyżki siekanych orzechów, migdałów lub drobnych rodzynek + jedna łyżka na wierzch

lukier kawowy: 

1 szklanka cukru pudru (poj. 250 ml), łyżka kawy rozpuszczalnej, łyżka wody

Proste ciasto kawowe – przepis:

Formę wyłożyć pogniecionym uprzednio w kulę i lekko zwilżonym pod kranem papierem do pieczenia. Taki po rozprostowaniu łatwiej się układa.
Piekarnik ustawić na 170 stopni z funkcją góra-dół.

Kawę rozpuścić w małej filiżance wrzątku. Jeśli używamy kawy Inki – w nieco większej. Ostudzić.
W dużej misce ubić całe jajka z cukrem na biały puch. Zajmie to ok. 6 minut.
Cienką strużką dodać olej i ostudzoną kawę. Wymieszać.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, połączyć na niskich obrotach miksera lub łyżką.
Ciasto od razu przełożyć do formy i od razu wstawić na środkową półkę piekarnika.
Piec z funkcją góra – dół ok. 45 minut.
Patyczek wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony ciastem. Wilgoć bez ciasta na patyku jest ok. Długie pieczenie = wysuszanie.
Wyjąć ciasto z pieca i studzić na metalowej kratce.

Lukier – składniki porządnie wymieszać w miseczce lub dużym kubku.
Powstały lukier wylać na lekko ostudzone ciasto,  posypać siekanymi orzechami

proste ciasto z kawą
proste ciasto z kawą

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie