bardzo łatwe ciasteczka z jabłkami

Bardzo łatwe ciasteczka maślane z jabłkami

Bardzo łatwe ciasteczka maślane jabłkami – bez zagniatania i wałkowania, miękkie, puszyste i delikatne w fakturze i smaku.
Wystarczą dwa duże lub trzy małe jabłka, resztę składników pewnie masz w kuchennych szafkach.
Jeśli umiesz obrać i pokroić owoce – większość pracy za Tobą. Pozostałe produkty dodajesz i mieszasz łyżką. To wszystko!
Do ciastek dodałam smażoną, pomarańczową skórkę, Ty dodaj tylko jeśli lubisz. Możesz ją wymienić na siekane orzechy lub rodzynki albo pozostawić tylko jabłka.
Jeśli okazałoby się, że część ciastek pozostała na następny dzień i wolisz świeże – wstaw je na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Będą jak świeżo upieczone. W ten sam sposób można odświeżać z powodzeniem większość wypieków, nawet pączki!
Łatwe ciasteczka maślane są świetne do kawy czy herbaty.
Przygotowanie ich bez pieczenia zwykle nie trwa dłużej niż 15 – 20 minut.

Bardzo łatwe ciasteczka maślane z jabłkami – składniki:

  • 2 duże, najlepiej twarde jabłka
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 duże jajka (lub 3 małe)
  • 1/2 szklanki cukru (110g)
  • 100 g b.miękkiego lub lekko stopionego masła 82%
  • 2 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej  (320 g) lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta”
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub siekanych orzechów
  • cukier puder do posypania ciastek

Bardzo łatwe ciasteczka maślane z jabłkami – przepis:

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę, ok. 1cm.
Skropić sokiem z cytryny, odstawić.
Jajka ubić z cukrem (ok. 5-6 minut mikserem) na jasną masę.
Wmiksować miękkie lub stopione masło.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
W  2-3 porcjach, mieszając wszystko łyżką wsypać ją do masy jajecznej.
Dodać cukier waniliowy lub ekstrakt, wymieszać.
Do masy dodać skórkę i jabłka. Ponownie wszystko wymieszać.
Masa będzie gęsta.
Łyżką do lodów lub zwykłą kuchenną nakładać porcje wielkości dużego orzecha włoskiego na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Między ciastkami powinny być odstępy.
Wstawić blaszkę na środkową półkę rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 20 – 25 minut do zezłocenia ciastek.
Ostudzić i przez sitko posypać cukrem pudrem.

bardzo łatwe ciasteczka z jabłkami
bardzo dobre ciasteczka z jabłkami
bardzo dobre ciasteczka z jabłkami

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie