babka pomarańczowa w czekoladzie

Bardzo dobra babka pomarańczowa w czekoladzie

Bardzo dobra babka pomarańczowa w czekoladzie – soczysta, miękka, przepięknie pachnąca, napełniona do spodu cytrusowym smakiem.
Cały dom podczas pieczenia zyskuje to coś, co wiecie, nie da się obok tego przejść obojętnie!
Zdaniem mym, ciasto to najlepiej smakuje ukręcone na maśle, jednak zwolennicy tłuszczów roślinnych mogą je zastąpić.
By uwolnić jak najwięcej aromatu, najlepiej jest wsypać cukier do miseczki, dodać do niego skórkę otartą z pomarańczy i palcami ugniatać wszystko dla uwolnienia jak największej ilości pełni zapachowych olejków.
Alternatywnie można również wrzucić ten zestaw do malaksera i przy pomocy plastikowej końcówki, pulsacyjnie działać do połączenia, efekt będzie podobny.

Na co zwrócić uwagę dla najlepszego efektu?

1. By uniknąć zakalcowej niespodzianki, dobrze, by wszystkie składniki miały jednakową, pokojową temperaturę. Wyjmij wcześniej (przynajmniej godzinę przed przygotowaniem) masło, mleko i śmietanę i mleko z lodówki.
2. Po dodaniu wszystkich składników mieszaj tylko do połączenia, możliwie najkrócej. Im dłużej – tym większe prawdopodobieństwo powstania zakalca.
3. Nie piec zbyt długo, tylko tyle ile jest w przepisie, chyba, że patyczek wyjęty z ciasta jest całkiem oklejony i mokry.
4. Ostudź ciasto przed krojeniem. Wiem, będzie pachnieć i kusić. Krojąc ciepłe zwiększasz ryzyko zakalcowania i tracisz przyjemną wilgoć, która zamiast pozostać w środku – fruuuu- na zewnątrz.
5. Pomarańcza i cytryna najlepiej by były eko. Inne najlepiej wymoczyć w wodzie z soda oczyszczoną.

Babka pomarańczowa w czekoladzie – składniki (na formę ok.1,5 l poj):

  • 200 g miękkiego masła 82% tłuszczu
  • 3/4 szklanki cukru (190g)
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy (tylko kolorowa część)
  • skórka otarta z jednej cytryny (tylko żółta część)
  • 330 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka w rozmiarze L lub 5 w rozmiarze M
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki mleka (125ml)

syrop pomarańczowy:

  • sok wyciśnięty z trzech pomarańczy (może być zwyczajnie, ręcznie)
  • 1/4 szklanki cukru
  • skórka z jednej pomarańczy

polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki 30 – 36%
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka cukru
  • ew. 2-4 łyżki zimnego mleka (jeśli polewa będzie zbyt gęsta)

Babka pomarańczowa w czekoladzie – przepis:

Formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
Silikonową – wystarczy przesmarować olejem lub stopionym masłem.
Piekarnik ustawić na 160 stopni.

Cukier wsypać do miseczki, dodać pomarańczową, otartą skórkę i rozcierać wszystko palcami, by skórka oddała jak najwięcej aromatu.
Można zrobić to również w malakserze.
W większej misce lub w misie miksera utrzeć masło z pomarańczowym cukrem, aż stanie się jasne i puszyste, najlepiej 2-3 minuty.
Dodawać po jednym jajku i ucierać do połączenia. Masa może się zwarzyć – nie szkodzi. Dodać śmietanę, wymieszać.

Wszystkie pozostałe sypkie składniki – mąkę, sól, skrobię, proszek i sodę wymieszać razem.
Połowę porcji wsypać do maślanej masy. Wymieszać krótko mikserem, dodać mleko. Dodać drugą porcję mąki, krótko wymieszać.
Można zrobić to szpatułką, tylko naprawdę – jak najkrócej.
Od razu przelać do formy i od razu wstawić do rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę, z grzałką góra – dół.
Piec ok. 45 – 50 minut. Patyczek wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony.
Jeśli ciasto za bardzo się rumieni, ale w środku nie jest jeszcze upieczone, należy przykryć je folią aluminiową, aby zapobiec przypaleniu.
Wyjąć ciasto z pieca i ustawić w formie na metalowej kratce.
Kiedy ciasto się studzi zrobić syrop.

W małym rondelku umieścić cukier, sok pomarańczowy i skórkę obraną cieniutko z jednej pomarańczy.
Zagotować. Zamieszać by cukier się rozpuścił. Wyjąć skórkę z syropu.
Ciasto nakłuć z wierzchu w wielu miejscach widelcem.
Polać ciasto syropem.
Odczekać ok. 15- 20 minut aż syrop wniknie w ciasto.
Przełożyć ciasto na metalowa kratkę lub talerz do całkowitego ostudzenia.

Polewa.
Czekoladę połamać, przełożyć do małego rondelka, dodać śmietankę, cukier i masło.
Podgrzewać nad większym naczyniem z gotującą się wodą mieszając.
Gdyby masa była gęsta i nie lała się z łyżki – należy dodać nieco zimnego mleka.
Kiedy masa się połączy wylać ją na ciasto.
Całość można udekorować pomarańczową skórką cienko zestruganą nożem w wiórki lub skórką kandyzowaną.

babka pomarańczowa w czekoladzie

Babka pomarańczowa w czekoladzie

 

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie