zupa dziadowa

Zupa dziadowa

Zupa dziadowa – właściwie babcina:), gęsta, zawiesista, bardzo prosta w przygotowaniu. Znana w wielu domach pod różnymi nazwami – dziadówa, zagraj, śmieciowa. Znasz taką? Z samych warzyw lub okraszona podsmażonym, krojonym w kosteczkę boczkiem, słoniną lub cebulką.

Potrzebna jest włoszczyzna, ta najprostsza – por, marchewka, pietruszka i ziemniaki. Liście kapusty też robią tu klimat. No i dziady, czyli makaron… a właściwie rwane ciasto makaronowe, które na końcu wrzuca się do zupy. Nie można przesadzić z jego ilością, nadmiar stworzy nieapetyczną breję. No i trzeba zupę zajadać od razu, w całości, długie przebywanie makaronu we wnętrzu garnka stworzy podobną sytuację.
Albo zwykłe zacierki – to również dobra wersja do dziadowej!
Znasz taką?

Co robić by zupy smakowały lepiej, pełniej, otulały wnętrze zmarzniętego lub głodnego/zmęczonego ciała?

By zupa smakowała lepiej, warto dodawać do niej naturalne wzmacniacze smaku. Z nimi wszystko smakuje lepiej.
Są to:

smażony bekon, boczek. Duuużo umami, czyli tego co sprawia , że nasze kubki smakowe otwierają się na oścież.
Grzyby – wszystkie – pieczarki, leśne, shitake, moon (daję nawet do polskiego rosołu).
Nieaktywne płatki drożdżowe (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością, w marketach i sklepach online) – dzięki nim wegetarianie żyją jakoś bez bekonu i boczku.
Warzywa przypieczone w piekarniku do pierwszego przypalenia – dają pełniejszy, dymny smak.
Podsmażana na suchej patelni lub na gazowym płomieniu czy pod grillową grzałką – cebula. Daję do każdej zupy, nie tylko do rosołu.
Łyżeczka masła – zawsze poprawi smak. Tłuszcz – to jego nośnik, w dodatku maślany!

Te wszystkie dodatki to znane szefom triki na pełniejszy, bogatszy smak zup i sosów. Oni zresztą mają swoje demi -glace, długogotowany wywar z pieczonych kości i warzyw. Ale to już dłuższa historia.
A Ty znasz jeszcze jakieś inne metody? Napisz w komentarzu!

Zupa dziadowa – składniki (na ok. 2l zupy):

  • 2 spore marchewki
  • dwie pietruszki
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • ew. 2 liście kapusty
  • 1 cebula
  • ew. dwa, trzy namoczone przez 1/2 h leśne grzyby lub 2-3 pieczarki
  • 3 duże ziemniaki
  • liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, 2 kulki pieprzu
  • ew. garść kapusty kiszonej
  • 2 łyżki oleju lub łyżka masła klarowanego

Dziady:

  • 200 g mąki pszennej (może być razowa, orkiszowa lub mieszanka bezglutenowa “na kluski”
  • 70 ml gorącej wody
  • łyżka oleju

Zupa dziadowa – przepis:

1 marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Pora drobno pokroić.
Liście kapusty porwać na kawałki.
Cebulę przekroić, opalić nad płomieniem gazu lub przypalić na suchej patelni czy pod grillową grzałką piekarnika.

W garnku rozgrzać olej lub masło, wrzucić przyprawy (liść, ziele, pieprz), krojone warzywa, grzyby i rwane w kawałki liście słodkiej kapusty.
Smażyć mieszając ok. 2-3 minuty.
Wrzucić krojoną na 3-4 części marchewkę i seler oraz krojone w kostkę ziemniaki.
Zalać 1,5 litra wody i wszystko osolić (1 – 1,5 łyżeczki).
Zagotować, zmniejszyć ogień i trzymać gotując na małym ok. 15 – 20 minut. Ziemniaki muszą być miękkie.
Kiedy warzywa się gotują, wszystkie składniki na dziady zagnieść na jednolite ciasto. Można mikserem. Powinno być elastyczne, niezbyt miękkie. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki.
Nakryć ciasto miską i zaczekać, aż zupa będzie gotowa czyli warzywa staną się miękkie.

Rozwałkować ciasto na podsypanym mąką blacie, niezbyt cienko.
Duże kawałki warzyw i cebulę – ugotowane – wyjąć z garnka.
Z płata rwać nieduże kawałki i wrzucać na gotującą zupę. Trzeba to robić dość szybko, by pierwsze nie zdążyły się rozgotować zanim wrzucimy ostatnie.
W każdym talerzu czy miseczce ułożyć na środku garść kapusty kiszonej (nieobowiązkowo:). Zalać gorąca zupą z dziadami. Ewentualnie posypać krojoną,  podsmażoną kiełbasą lub boczkiem.

Podawać z natką pietruszki lub siekanym koperkiem.

zupa dziadowa

 

zupa dziadowa

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie