Domowy ser z trzech składników
Domowy ser do krojenia w plastry, świetny jako dodatek do kanapek, sałatki albo bez przypraw – nawet jako ser na sernik.
Można robić, kiedy ma się na kuchennym litr mleka, litr kefiru, jogurtu lub pół litra śmietany. Ten na mleku i śmietanie (najlepiej gęstej, kwaśnej, min. 18%) będzie miał najbardziej gładką, maślaną konsystencję. I wiesz co jesz. Bez E – wiecie, konserwantów i ulepszaczy.
Model na zdjęciach wykonałam na kefirze – jest bardzo smaczny.
Serek można pozostawić do odcieknięcia w durszlaku, wyjdzie w półokrągłym kształcie.
Ja wykorzystać do jego uformowania plastikową doniczkę z dziurkami w spodzie, taką niedużą (o,5l) w której kupuje się domowe kwiatki.
Umytą wyłożyłam folią spożywczą, a po napełnieniu masą serową miejsce dziurek w spodzie ponakłuwałam patyczkiem od szaszłyka, by serwatka miała możliwość swobodnego wypłynięcia.
Można też zrobić dziurki w jakimś niedużym, plastikowym pojemniczku (0,5 l, po ciastkach lub lodach), udaje się rozgrzanym nad płomieniem gazu czy świeczki gwoździkiem – znacie ten sposób?
Serwatka pozostała z sera ma bardzo dużo wartości odżywczych, lekko rozcieńczoną można wypić jako izotonik lub roztworem 50:50 podlewać warzywa czy kwiatki w ogrodzie. W takiej formie nadaje się też do oprysku roślin przeciw mączniakowi.
Do wykonania sera użyłam mleka ze sklepu, tego zwykłego z krótką datą ważności, które stoi w sklepowych lodówkach, ale nada się tu nawet mleko z kartonu, z napisem UHT.
Domowy ser z trzech składników – przepis (na ok. 300g) :
- 1 litr mleka (najlepiej tłustego 3,2)
- 1 l kefiru, jogurtu lub 1/2 litra śmietany 18%
- 4 jajka
- przyprawy – sól do smaku (4 łyżeczki, część zostanie w serwatce), np. czosnek niedźwiedzi (ok. 2 łyżeczki) lub oregano, suszony czosnek (2 łyżeczki), kminek, czarnuszka, ostra papryka, koperek, drobno krojona czuszka – daj co lubisz
Domowy ser z trzech składników – przepis:
Do dużego garnka (ok. 3 l) wlać mleko.
Kefir, jogurt lub śmietanę przelać do większego naczynia i wbić do niego całe jajka, dodać sól.
Roztrzepać kuchenną rózgą do połączenia składników.
Mieszankę wlać do garnka z mlekiem i podgrzewać wszystko mieszając drewnianą łyżką, na średnim lub małym ogniu.
Po kilku minutach w mleku zaczną pojawiać się grudki.
Zmniejszyć ogień na minimum i mieszać powoli dalej, aż skrzep będzie zbijał się w większe kawałki. Zwykle zajmuje to do 10 minut podgrzewania. Zestawić z ognia, dodać przyprawy (można też dodać już na durszlaku i przemieszać), wymieszać i pozostawić wszystko do lekkiego ostygnięcia.
Durszlak wyłożyć gazą (pojedynczo lub podwójnie), ustawić nad jakimś naczyniem, by do niego spłynęła serwatka.
Wlać do durszlaka zawartość garnka. Pozostawić na 15 minut do odcieknięcia.
Odcisnąć lekko gazą (zebrać jak w woreczek i odcisnąć) i przykryć serek czymś ciężkim (kamień, słoik z wodą).
Odstawić w chłodne miejsce (do lodówki, piwnicy itp). Jeśli masz naczynie z dziurkami od spodu (doniczkę wyłożoną folią, pojemnik po czymś ze zrobionymi w dnie dziurkami), możesz umieścić tu serek, również postawić serku coś ciężkiego, np słoik z wodą.
Pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)