chrupiące ziemniaki z piekarnika

Chrupiące ziemniaki pieczone – pyszne!

Chrupiące ziemniaki pieczone – pycha, rumiane, idealne z sosem czosnkowym lub keczupem, do uroczystego obiadu lub solo na przykład na kolację.
To zdrowsza wersja frytek, nie ma tu głębokiego tłuszczu… ale jest za to między innymi dodatek tartego parmezanu, a z nim wszystko smakuje lepiej:) Tarty parmezan zamienia się na inne, twarde, długodojrzewające sery – bursztyn, szafir, pecorino czy grana padano.

Wiele osób uważa, że chrupiące ziemniaki można uzyskać ot – wrzucając je w ćwiartkach do pieca. I najczęściej  okazuje się, że efekt nie jest spektakularny. Ale tu – jest!
Tajnym mykiem na uzyskanie pożądanego efektu chrupania  jest moczenie krojonych pyrków w zimnej wodzie. Wypłucze ona nadmiar skrobi. Niektórzy podgotowują wcześniej ziemniaki w wodzie z dodatkiem cukru. To też dobry sposób, zwłaszcza jeśli chce się skrócić ogólny czas ich przygotowania. Kto nie chce tej dodatkowej czynności – niech dłużej trzyma ziemniaki w piekarniku i – będzie świetnie.
Jeśli chcemy uzyskać więcej porcji, można piec dwie blaszki na raz z funkcją termoobiegu, a czas przygotowania dania nieco się wydłuży.

Chrupiące ziemniaki pieczone – składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka słodkiej, mielonej papryki (może być wędzona)
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 łyżki startego, twardego, długodojrzewająceg sera – parmezanu, pecorino, grana padano itp.
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Chrupiące ziemniaki pieczone – przepis:

Ziemniaki obrać, pokroić w ósemki lub na grube frytki i włożyć do miski.
Zalać bardzo zimną wodą. Odstawić na 30 minut.
Odsączyć w durszlaku, wyrzucić na ściereczkę i wytrzeć z wody. Można pomóc sobie też ręcznikiem papierowym.
Miskę wytrzeć, do suchej włożyć ziemniaki.
Polać olejem, wymieszać (np. przez podrzucanie w misce).
Wymieszać razem – sól, paprykę, czosnek, tartą bułkę i skrobię.
Mieszanką posypać ziemniaki i wymieszać (można przez podrzucanie w misce) z ziemniakami, by te pokryły się możliwie równomiernie.
Wszystko posypać parmezanem (lub innym wspomnianym serem) i ponownie wymieszać.

Piekarnik ustawić na 190 stopni z funkcją termoobiegu lub 200 stopni góra- dół.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Możliwie równomiernie ułożyć na  niej przyprawione ziemniaki.
Blaszkę wstawić na środkowa półkę piekarnika.
Piec od 30 do 45 minut (jest to zależne od gatunku ziemniaka i grubości krojenia, trzeba sprawdzać czy miękkie).
Ziemniaki powinny zrumienić się z wierzchu.

chrupiące ziemniaki z piekarnika

chrupiące ziemniaki z piekarnika

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie