Przekąska na imprezę – leniwe sushi
Przekąska na imprezę – leniwe sushi to specjał na sylwestra, domówki, andrzejki i inne biesiadowania, który uratuje zabieganych, nie lubiących zwijania rolek, a zajadania – i owszem:)
Jest bardzo prosto. Gotujesz ryż, dodajesz zaprawę z octu i cukru i wszystko studzisz.
Potem dodajesz posiekane składniki, które zazwyczaj lubisz w sushi i mokrą ręką toczysz kulki.
Proste, a jakie dobre!
Osobiście robię porcję z 1/2 kg paczki ryżu. Kulek wychodzi duuuużo. Ale nocują w lodówce i z radością zajadamy je następnego dnia, bo przecież sushi nigdy nie jest za wiele. Przepis poniżej daję na połowę tej porcji, bo szacuję, że nie każdy jest tak łakomy jak my i może jeść to samo i na obiad, i na kolację.
Jeśli miałabym wziąć kulki na koszyczkową imprezę, robiłabym z połowy porcji, jak poniżej. Jeśli na domowym stanie są cztery osoby i myślisz – będzie obiad/kolacja – rób z podwójnej, czyli z 1/2 kg.
Przekąska na imprezę – leniwe sushi – składniki (na ok. 20 kulek):
- 250 g ryżu do sushi
- 3,5 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 3-4 arkusze glonów nori
- ok. 100 g łososia (surowego lub wędzonego)
- 6-8 paluszków krabowych lub kilka obgotowanych krótko i posiekanych krewetek
- 2 łyżki szczypiorku
- ok. 150 g białej lub włoskiej kapusty
- 2 łyżki majonezu i /lub 2 łyżki serka philadelphia lub dowolnego serka kanapkowego (z tych gładkich, zmielonych)
do podania – sos sojowy, marynowany imbir, wasabi
Przekąska na imprezę – leniwe sushi – przepis:
Ryż zalać zimną wodą, przepłukać, odlać wodę i zalać nową. I tak kilka razy, aż do momentu, w którym woda przestanie być mętna. Powinno jest pozostać w garnku ok. 2 cm ponad powierzchnię ryżu.
Garnek przykryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i pozostawić na nim gotujący się ryż na 15 minut.
W trakcie gotowania nie zdejmować pokrywki.
W tym czasie kapustę drobno posiekać, lekko posolić i zgnieść ręką. Odstawić.
W rondelku zagotować ocet i cukier, mieszać chwilę do rozpuszczenia cukru.
Zdjąć garnek z ryżem z ognia. Zaczekać do całkowitego ostudzenia (ja wystawiam go w zimne dni za okno).
Ostudzoną zalewę wlać do ostudzonego ryżu. Wymieszać.
Glony pociąć na drobne kawałeczki, rybę, paluszki, pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie dodatki wrzucić do doprawionego zalewą ryżu i wymieszać.
Dłonie moczyć w miseczce z zimną wodą i toczyć z masy kulki wielkości niedużego włoskiego orzecha.
Można panierować w sezamie.
Jeśli masz dekorator z małą końcówką w kształcie gwiazdki można na każdej kulce postawić kropkę zielonego wasabi. Można też zrobić to zwyczajnie łyżeczką.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wow fajny pomysł, zastanawiam się czy ta kapusta konieczna? Bardzo wpłynie na smak? Troche mniej roboty by było 🙂