przekąska na imprezę

Przekąska na imprezę – leniwe sushi

Przekąska na imprezę – leniwe sushi to specjał na sylwestra, domówki, andrzejki i inne biesiadowania, który uratuje zabieganych, nie lubiących zwijania rolek, a zajadania – i owszem:)
Jest bardzo prosto. Gotujesz ryż, dodajesz zaprawę z octu i cukru i wszystko studzisz.
Potem dodajesz posiekane składniki, które zazwyczaj lubisz w sushi i mokrą ręką toczysz kulki.
Proste, a jakie dobre!
Osobiście robię porcję z 1/2 kg paczki ryżu. Kulek wychodzi duuuużo. Ale nocują w lodówce i z radością zajadamy je następnego dnia, bo przecież sushi nigdy nie jest za wiele. Przepis poniżej daję na połowę tej porcji, bo szacuję, że nie każdy jest tak łakomy jak my i może jeść to samo i na obiad, i na kolację.
Jeśli miałabym wziąć kulki na koszyczkową imprezę, robiłabym z połowy porcji, jak poniżej. Jeśli na domowym stanie są cztery osoby i myślisz – będzie obiad/kolacja – rób z podwójnej, czyli z 1/2 kg.

Przekąska na imprezę – leniwe sushi – składniki (na ok. 20 kulek):

  • 250 g ryżu do sushi
  • 3,5 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3-4 arkusze glonów nori
  • ok. 100 g łososia (surowego lub wędzonego)
  • 6-8 paluszków krabowych lub kilka obgotowanych krótko i posiekanych krewetek
  • 2 łyżki szczypiorku
  • ok. 150 g białej lub włoskiej kapusty
  • 2 łyżki majonezu i /lub 2 łyżki serka philadelphia lub dowolnego serka kanapkowego (z tych gładkich, zmielonych)

do podania – sos sojowy, marynowany imbir, wasabi

Przekąska na imprezę – leniwe sushi – przepis:

Ryż zalać zimną wodą, przepłukać, odlać wodę i zalać nową. I tak kilka razy, aż do momentu, w którym woda przestanie być mętna. Powinno jest pozostać w garnku ok. 2 cm ponad powierzchnię ryżu.
Garnek przykryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i pozostawić na nim gotujący się ryż na 15 minut.
W trakcie gotowania nie zdejmować pokrywki.
W tym czasie kapustę drobno posiekać, lekko posolić i zgnieść ręką. Odstawić.
W rondelku zagotować ocet i cukier, mieszać chwilę do rozpuszczenia cukru.

Zdjąć garnek z ryżem z ognia. Zaczekać do całkowitego ostudzenia (ja wystawiam go w zimne dni za okno).
Ostudzoną zalewę wlać do ostudzonego ryżu. Wymieszać.

Glony pociąć na drobne kawałeczki, rybę, paluszki, pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie dodatki wrzucić do doprawionego zalewą ryżu i wymieszać.
Dłonie moczyć w miseczce z zimną wodą i toczyć z masy kulki wielkości niedużego włoskiego orzecha.
Można panierować w sezamie.
Jeśli masz dekorator z małą końcówką w kształcie gwiazdki można na każdej kulce postawić kropkę zielonego wasabi. Można też zrobić to zwyczajnie łyżeczką.

przekąska na imprezę - sushi

przekąska na imprezę - sushi

 

przekąska na imprezę - sushi

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Zuzanna
    4 grudnia, 2023, 9:34 am

    Wow fajny pomysł, zastanawiam się czy ta kapusta konieczna? Bardzo wpłynie na smak? Troche mniej roboty by było 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie