pyszne ciasteczka orzechowe pizzicotti

Pyszne ciasteczka z orzechami – pizzicotti

Pyszne ciasteczka z orzechami – pizzicotti, włoski, a dokładnie sycylijski, chrupiący specjał. Charakterystyczny kształt zawdzięczają “uszczypnięciu”- lekkiemu zgnieceniu ich przed pieczeniem. Bierzesz kciuk i palec wskazujący, naciskasz lekko między nimi tworząc niedokończonego szczypasa:) Można też toczyć po prostu kulki. Wybitnie dobrze smakują w jesiennym, zimowym czy świątecznym okresie! Te ciasteczka nie zawierają mąki.

By były gotowe, potrzeba 10 minut przygotowania i 15 pieczenia. Są chrupiące z zewnątrz, miękkie i kleiste w środku, rozpływają się w ustach. Bez glutenu, bez żółtek jajka i tylko z czterech składników. Oryginalnie wykonywane z migdałów, kto ma nadmiary – proszszsz bardzo, nie widzę przeszkód i w tej wersji są pyszne, a nawet może pyszniejsze!
Prosty prezent lub osobisty dodatek do upominku na mikołajki czy pod choinkę – mają dłuuugi okres trwałości. Radość za kilkanaście złotych, niby nic wielkiego ale ręcznie robione – to ręcznie robione!
Wyglądają oryginalnie, nietuzinkowo, kto ma blender lub duży, ostry nóż do siekania orzechów może działać. Potrzebny jest tez widelec, do roztrzepania białek. Brzmi prosto, prawda?
Koszt wykonania takich ciastek nie przekroczy 15 złotych, a jak wiadomo, kiedy pójdzie się do znanej sieciówki na jedno ciastko z kawą to… hoho. Nieee. HO HO! Zatem nie ma co, robić trzeba.

Pyszne ciasteczka z orzechami – pizzicotti – składniki (na ok. 18 sztuk):

  • orzechy włoskie (350g) lub migdały bez skóry (by migdały obrać ze skórki trzeba je moczyć w wodzie ok. 2-3 godziny lub zostawić je na noc)
  • 2 białka (żółtka można zamrozić i zrobić kiedyś domowy ajerkoniak albo dać psu lub kotu, to bardzo zdrowe)
  • 130g cukru lub ksylitolu/erytrytolu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub wnętrze laski wanilii wyskrobane nożem
  • ew. skórka otarta z 1 cytryny (tylko żółta część)
  • można też dorzucić drobno siekaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Pyszne ciasteczka z orzechami – pizzicotti – przepis:

Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra – dół.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy włoskie bardzo drobno posiekać lub potraktować malakserem do uzyskania konsystencji mąki orzechowej.
Białka ubić widelcem – krótko, bez staranności, nie na sztywną pianę, 8-10 ubijających ruchów:)
Białka wlać do orzechów, dodać cukier, wanilię i ew. skórkę cytrynową
Wymieszać wszystko na jednolitą masę.
Toczyć z niej kulki wielkości dużego, laskowego orzecha.
Z każdej kuli zrobić owal, panierować w cukrze pudrze i układać na talerzu czy półmisku.
Nacisnąć lekko w grubym miejscu – kciukiem i palcem wskazującym, jakby chcieć je uszczypnąć, ale nie do końca, by palce się nie łączyły.
Powinien powstać nieregularny kształt jak na zdjęciu. Rzecz jasna można zrobić kulki i już.
Teraz można wstawić ciastka do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, choć są przepisy, które pomijają chłodzenie. Osobiście chłodzę ciasto 15 -30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Piec na środkowej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni z funkcją góra-dół ok. 15 minut. Nie dłużej, ciasteczka zesztywnieją podczas stygnięcia.
Wyjąć z pieca i całkowicie ostudzić.

pyszne ciasteczka orzechowe

pyszne ciasteczka orzechowe pizzicotti

pyszne ciasteczka orzechowe

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie