sernik z ciasteczkami i kawową pianką

Sernik z ciasteczkami i kawową pianką

Sernik z ciasteczkami i kawową pianką na wierzchu – bardzo kremowy, wilgotny, jedwabisty – pycha!
Składniki podstawowej warstwy zwyczajnie miesza się łyżką lub szpatułką, z tym poradzi sobie każdy. Można by na niej poprzestać
i zadowolić się pysznym, jednolitym sernikiem, koniec. Dla tych o 10 minut wytrwalszych, kawowy wierzch będzie kropką nad i, i cudnie urozmaici smak. Do wyboru, do koloru.
Na weekend, na urodziny, na sylwestra i święta lub z okazji ochoty na sernik – po prostu.

W sprawie rodzaju ciasteczek – osobiście najbardziej lubię tu pierniczki w czekoladzie, jakieś alpejskie lub inne podobne. Mają wyraźny smak i kolor, ich kontrast jest nieco bardziej widoczny niż w przypadku ciastek bez czekolady. Te ze zdjęcia polewy nie posiadały, były najprostszymi lukrowańcami znanymi pod nazwą katarzynki.
Jednak nie wybrzydzam, kiedy w kuchennej szafce ostały się jakieś owsiane czy inne. Biorę co jest. Ciemne w kolorze wyglądają efektowniej.

Co do słodyczy zaś – pierwszy raz zrób tak jak piszę. W następnej próbie będziesz już wiedzieć czy smak słodki Ci pasuje. Dodasz mniej lub więcej cukru. Zresztą, z powodzeniem da się go tu zastąpić ksylitolem lub erytrytolem. Ilość – również wedle uznania.

By sernik miał delikatniejszą konsystencję, piekę go w “kąpieli wodnej” ale na skróty, bo zwykle z lenistwa nie chce mi się owijać formy folią i wstawiać jej do naczynia z gorącą wodą.
Ustawiam na dnie piekarnika duże naczynie żaroodporne z wrzątkiem, a sernik ustawiam tuż nad nim, na grillowej półce-kratce.
Piekarniki wyposażone w możliwość emitowania pary trzeba ustawić na maksymalną ich możliwość.
Zrób, pycha!

Sernik z ciasteczkami i kawową pianką – składniki (na formę 22 cm)

  • 1 kg białego sera (może być gęsty “wiaderkowy” gotowiec na serniki, np. Mój Ulubiony czy Piątnica).
    Zwykły, niewiaderkowy, najlepiej tłusty twaróg należy trzykrotnie zmielić lub bardzo dokładnie zblendować.
  • 6 jajek
  •  250 g mascarpone
  • czubata łyżka skrobi kukurydzianej lub 1 opakowanie budyniowego proszku (niesłodzonego) lub 1 czubata łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka (poj. 250 ml) drobnego cukru (220g) lub ksylitolu/erytrytolu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub wnętrze laski wanilii przekrojonej na pół i zeskrobanej nożem)
  • 200 g pierniczków w czekoladzie lub dowolnych, najlepiej ciemnych w kolorze ciastek/herbatników

kawowa pianka:

  • mocno schłodzona śmietanka 30 – 36%
  • schłodzony jogurt grecki (gęsty) – 400 g
  • filiżanka mocnego naparu z kawy (ok. 35ml)
  • 2,5 łyżeczki żelatyny + ok. 2 – 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru

Sernik z ciasteczkami i kawową pianką – przepis:

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dnie piekarnika ustawić szerokie naczynie z wrzątkiem (ok. 1 litr).
Piekarnik ustawić na 160 stopni.
Na środkowym poziomie założyć półkę – kratkę grillową.
Pierniczki lub herbatniki drobno pokroić lub pokruszyć na kawałki ok. 0,5 – 1 cm.
Połowę ciasteczek rozsypać na spodzie. Nie będzie ich tyle, by pokryć dno, ot symbolicznie.
Ser, jajka, mascarpone, skrobię, cukier i wanilię – wymieszać porządnie łyżką/szpatułką/kuchenną rózgą w dużej misce (nie miksować, chyba, że na najniższych obrotach, krótko).
Masę wlać do formy.
Na wierzchu rozrzucić drobno krojone/pokruszone pierniczki lub herbatniki.
Formę ustawić na grillowej kratce i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
Piec sernik 60 minut. W trakcie – nie otwierać piekarnika.
Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do ostudzenia w piecu na ok. godzinę. Wyjąć i ostudzić całkowicie.

Kawowa pianka

Schłodzoną śmietankę ubić do pierwszej sztywności (za długo nie można, by nie powstało masło:).
Do śmietanki, w kilku porcjach dodawać jogurt. Ubijać krótko po dodaniu każdej części.
Do gorącego naparu z kawy dodać żelatynę i wrzątek – tyle wrzątku, by udało się dobrze rozmieszać żelatynę. Lepiej mniej niż więcej.
Następnie do żelatyny z kawą dodać 2-3 łyżki ubitej z jogurtem śmietanki i dobrze wymieszać. To się nazywa “hartowanie”. Zapobiega tworzeniu się grudek.
Łopatki miksera ponownie wprawić w ruch miksując śmietankę z jogurtem i prosto pod nie wlać “zahartowaną” kawę z żelatyną.
Ubijać krótko, tylko do wymieszania.
Przelać na ostudzony sernik i całość wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej – na całą noc.

sernik z ciasteczkami i kawową pianką

sernik z ciasteczkami i kawową pianką

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie