fantastyczne ciasteczka cytrynowe z malinami

Rewelacyjne ciasteczka cytrynowe z malinami

Rewelacyjne ciasteczka cytrynowe z malinami – amerykańskie w stylu, hit do zapisania w zeszytach lub przynajmniej pamięci komputera.
Na pewno będę je robić wiele razy, bo ustawiły się w pierwszej piątce, jak nie trójce w rankingu najulubieńszych.
Najlepiej określa je dla mnie słowo “chewy”, co w ciasteczkach rodem z Ameryki jest dość popularne. Oznacza to, że zachowują specyficzną, miękką i nieco kleistą strukturę, trochę podobną do zakalcowego lub niedopieczonego ciasta. Wciągają od pierwszego kęsa:)
Można je piec na mące pszennej lub bezglutenowej “do ciasta”, a cukier zamienia się na inne słodzidło, na ksylitol czy erytrytol.
Ciasteczka nie zawierają jajek! Prosto i bezwysiłkowo można zaraz wcinać wegański specjał.

By wyszły jak trzeba i nie rozpadły się w chaos i bałagan, surowe ciasto leżakuje godzinkę w zamrażarce. To bardzo ważne. Nie chodzi o chłodzenie w lodówce, bezdyskusyjnie potrzebna jest zamrażarka.
By z podmrożonego ciasta uformować kulki, najlepsza jest metalowa łyżka do lodów, taka z ostrym brzegiem. Osobiście nie posiadam i odrywałam ciasto trochę zwykłą łyżeczką, trochę pazurem, szkoda zachodu. Umordowałam się niepotrzebnie. Lecę kupić odpowiednią łyżkę.

Jak przechowywać ciasteczka cytrynowe z malinami?
Najlepiej w szczelnym pojemniku w lodówce. Maliny puszczają sok i pokojowa temperatura im nie służy.

Czy można użyć tu innych owoców?
Nie bardzo. Nie znam innych, które mają taką drobną fakturę jak zamrożone maliny.
Bo maliny tu użyte MUSZĄ KONIECZNIE być mrożone. Na świeżych – nie wyjdzie jak trzeba, marmolada, rozpad, kaplica.
Spróbujcie, ja jestem w zachwycie. Trzeba się pilnować by nie zjeść za dużo.

Czym można zastąpić masło?
Dobrej jakości wege zamienniki w postaci margaryn bez oleju palmowego – śmiało można.

Jeszcze raz napiszę – to jest przepis na ciasteczka BEZ JAJEK. Nie ma tu pomyłki:)

Cytryny – najlepiej eko lub odmoczone w płynie do usuwania zanieczyszczeń lub pestycydów – 1l wody plus 1 łyżka sody – płukać w roztworze 3 minuty.

Ciasteczka są tak pyszne i specjalne, że zastąpią każde ciasto na uroczystości rodzinnej i świetnie nadają się na prezent.

Rewelacyjne ciasteczka cytrynowe z malinami – składniki (na 16 dużych lub 25 -30 małych ciastek):

  • 2,5 łyżki skórki otartej z cytryny ( z 2-3 cytryn, tylko żółta część)
  • 130 g masła 82%  (bez dodatku oleju) lub dobrej jakości margaryny bez oleju palmowego (do kupienia bez problemu w sklepach online)
  • 2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta” (320 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru/ksylitolu/erytrytolu
  • 2 czubate łyżki skrobi/mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 6 łyżek mleka (krowiego lub roślinnego) lub wody
  • 2 łyżki soku z cytryny – prawdziwego nie z butelki lub kwasku
  • 1/2 szklanki mrożonych malin (ok. 150g) – trzymać do ostatniej chwili w zamrażarce, to ważne

do panierowania ciastek:

  • 3 łyżki cukru/ksylitolu/erytrytolu
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej (tylko żółta część)

lukier:

  • 4 łyżki cukru pudru lub zmielonego erytrytolu/ksylitolu
  • 2 mrożone maliny
  • ok. dwie – trzy łyżeczki soku z cytryny

Rewelacyjne ciasteczka cytrynowe z malinami – przepis:

Skórkę cytrynową (tylko żółtą część) otrzeć, włożyć do miseczki i okryć talerzykiem by nie wyschła.

Masło pokroić w kostkę i włożyć do misy miksera lub malaksera.
Dodać cukier i miksować do uzyskania jednolitego kremu (ok. 2-3 minuty).

W dużym kubku/szklance wymieszać mąkę/skrobię kukurydzianą/ziemniaczaną z mlekiem i wodą.
Powstałą emulsję wlać do utartego masła, dodać łyżkę skórki cytrynowej i sok z cytryny.
Miksować do połączenia składników. Masa może się zwarzyć – nie szkodzi.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w jednej misce, a następnie dodawać partiami do maślanej masy.
Miksować do połączenia.

TERAZ WAŻNA JEST SZYBKOŚĆ, by maliny nie zdążyły się rozpuścić.
Grubo, krótko, byle jak posiekać owoce, OD RAZU dodać do masy, OD RAZU przemieszać łyżką i natychmiast wstawić do ZAMRAŻARKI na godzinę.

Kiedy ciasto się mrozi, dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Można też w tym czasie przygotować lukier.
Do miseczki wsypać cukier puder, dodać pokruszone maliny i nieco soku z cytryny.
Najpierw jedną łyżkę, potem mieszać i dodawać powoli tyle soku, by powstała emulsja wolno spływająca po łyżeczce. Powinna być gęstości jogurtu lub ciasta naleśnikowego.

W czasie oczekiwania na zamrożenie można też wymieszać cukier ze skórką do panierowania ciastek.

Ok. 10 – 15 minut przed końcem zamrażania, rozgrzać piekarnik do 170 stopni.

Teraz trzeba zdecydować czy chcemy duże, czy małe ciastka.
Duże należy piec po 6 sztuk na jednej blaszce i kiedy jedna porcja się piecze, reszta ciasta musi czekać w zamrażarce.
Ciastka rozpływają się na blaszce w trakcie pieczenia, więc trzeba pozostawić między nimi odstępy.

W przypadku małych ciastek zasada jest podobna, najlepiej piec ciasteczka na dwie tury, po ok. 12 sztuk na jednej blaszce i reszta ciasta do czasu upieczenia leżakuje w zamrażarce.
Za pierwszym razem piekłam wszystkie na raz i ciastka zlały mi się w jedność, musiałam je wycinać w kółka nożyczkami:)

Ciasto nabierać łyżką do lodów, toczyć /panierować (w postaci kulki) je szybko w cukrze ze skórką cytrynową i od razu układać na blaszce.
Blaszkę od razu wstawiać do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 16 – 17 minut.
Wyjąć blaszkę z pieca i OD RAZU spłaszczyć ciasteczka przy pomocy np. tłuczka do ziemniaków lub dna szklanki, kubka.
Jeśli zrobimy to później, ciasteczka się rozsypią. Mogą wyglądać na nieupieczone -to mylne wrażenie,  zesztywnieją podczas stygnięcia.

Kiedy są już całkowicie ostudzone – przy pomocy łyżeczki – lukrować. W kropki, paski, co tam lubisz. Jak się uda w cienką kratkę – super. Troszkę skórki cytrynowej na każdym ciastku dla kontrastu – ładnie wygląda.
Jeśli lukruje się gorące – lukier rozpuści się i nici z koloru i odpowiedniej konsystencji.

Lane & Gray Fare – podpatrzone tutaj

fantastyczne ciasteczka cytrynowe

fantastyczne ciasteczka cytrynowe z malinami

 

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Hala
    29 listopada, 2023, 12:53 pm

    Dzień dobry, czy mrożone maliny można zastąpić liofilizowanego? Dziękuj za przepis.

    1. Beata Królikiewicz
      30 listopada, 2023, 10:45 am

      Można.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie