placuszki z czekoladą

Placuszki z czekoladą (na blendowanych jabłkach)

Placuszki z czekoladą na blendowanych jabłkach – spodobają się wielbicielom szarlotki. Delikatne, super miękkie, delikatne, pancakes w nieco innym niż tradycyjne wydaniu.
Udaje się je wykonać bez jajek. Pięć minut smażenia po każdej ze stron i wjeżdżają na stół.
Czekolada jest opcją, nie trzeba jej tu dorzucać, jeśli ktoś nie chce. Najlepiej byłoby mieć czekoladowe groszki stosowane w ciastach, te drobne, wtedy wypływ czekolady podczas smażenia jest niewielki. Czekolada drobno krojona będzie pysznym, acz odrobinę kłopotliwym zastępstwem, gdyż jej kawałeczki nieprzyjemnie rozpływają się na patelni i utrudniają przewracanie na drugą stronę ale… i tak jest świetnie. Te na zdjęciach są z taką właśnie, krojoną, zwykła, gorzką czekoladą. Dobrze jest posiadać dobrą, nieprzywierającą patelnię z grubym dnem, ale to jak do wszystkiego:)

Blendowanie może odbywać się w malakserze, blenderem żyrafa lub kielichowym ale najlepiej zetrzeć jabłka na drobnych oczkach tarki.
Ten wariant da jednolitą konsystencję.
Trzeba uważać, by nie rozdrobnić jabłek na sok, nadmiernie, powinniśmy uzyskać konsystencję raczej papki dla niemowląt niż soku:)

Podany przepis – szacuję, że jest na dwie osoby, wyjdzie z niego ok. 6 niedużych placków, zatem w przypadku większej ilości stołowników trzeba go podwoić lub potroić – wg uznania.

Placuszki z czekoladą – składniki (na ok. 6-7 niedużych placków):

  • 2 duże, najlepiej twarde jabłka
  • 30 g mleka (dowolnego, krowiego lub owsianego np.)
  • 140 g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta”
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dwie duże łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 12- 18%
  • dwie łyżki drobno siekanej, gorzkiej czekolady (najlepsze są gotowe groszki czekoladowe do ciast)
  • szczypta soli
  • ew. cukier puder do posypania
  • olej  lub klarowane masło do smażenia

Placuszki z czekoladą – przepis:

Jabłka zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub zblendować na papkę konsystencji jak ta w słoiczkach dla dzieci.
Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz ( ok. 2 – 3 łyżki oleju) i nakładać masę (dobrze sprawdza się łyżka do lodów) formując placuszki.
Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut z każdej strony.
Najlepiej najpierw wykładać na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym dla odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Można posypać cukrem pudrem. placuszki z czekoladą

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie