Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami
Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami i ciemną, czekoladową kruszonką, na ciemnym, kruchym spodzie – baaaardzo lekkie, kremowe, smaczne, idealne na każdą okazję.
W jego przygotowaniu nie ma nic trudnego. Składniki kruszonki wsypujemy do jednej miski i zagniatamy palcami jak się da, na okruchy.
By nie brudzić rąk, można zrobić to również przy pomocy niedużego malaksera.
Co do masy jogurtowej – jest delikatnym, bardzo delikatnym, puszystym sernikiem. Swą konsystencję zawdzięcza bazie z piany ubitej z białek i usztywnionej cukrem pudrem. Całość w przygotowaniu przypomina nieco ciasto biszkoptowe, dlatego po ubiciu lepiej odłożyć mikser na bok i pozostałe składniki wmieszać delikatnie przy pomocy szpatułki lub łyżki.
Do tego pieczone śliwki, słodkie kawałeczki, umiejscowione na górze ciasta. Zostaną tam podczas pieczenia pod warunkiem, że po pokrojeniu oprószymy je mąką. W takiej panierce nie powinny opaść głęboko, a nawet jeśli – machnij ręką i tak będzie pysznie.
Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami – składniki (na tortownicę ok. 21 cm) :
spód i wierzch czyli kruszonka:
- 130 g masła (bez dodatku oleju)
- 200 mąki pszennej ( lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta”)
- 3 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g cukru
Masło pokroić nożem, włożyć do miski i dodać pozostałe składniki. Zagnieść palcami na okruchy.
Można też włożyć wszystko do malaksera i zagnieść ciasto.
Formę (spód i rant) wysmarować masłem, oprószyć tartą bułką lub wyłożyć zgniecionym w kulę, zwilżonym ciut pod kranem, a następnie rozprostowanym papierem do pieczenia.
3/4 ciasta pokruszyć na spód i wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec 10 minut. Wyjąć z piekarnika.
Piekarnika nie wyłączać.
Pozostałe ciasto odstawić do lodówki.
masa jogurtowa:
- 800 ml jogurtu greckiego
- 4 jajka
- 1 szklanka (250ml) cukru pudru ( 170g)
- 2,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub z cukrem i dać wtedy nieco mniej cukru do masy)
- 2-3 łyżki mleka
- 5 łyżek oleju roślinnego
- łyżka cukru waniliowego
ok. 300 g śliwek – najlepiej węgierek, można też użyć innych lub zamienić śliwki na brzoskwinie/nektarynki
Śliwki pokroić na centymetrową kostkę i oprószyć łyżką mąki, wymieszać do pokrycia mąką owoców.
Żółtka starannie oddzielić od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po 2 -3 łyżki cukru pudru. Ubijać aż piana będzie lśniąca i sztywna.
W dużym kubku lub rondelku zmieszać budyniowy proszek, żółtka, cukier waniliowy i olej. Dodać 2- 3 łyżki mleka, wymieszać.
Do ubitych białek wlewać po troszku emulsję z budyniowym proszkiem, WOLNO mieszając pianę szpatułką lub łyżką.
W ten sam sposób, porcjami (6-7) dodawać jogurt. Po każdej porcji wmieszać go powoli łyżką w pianę.
Powstałą masę wylać na podpieczony spód.
Na wierzch wyłożyć w możliwie równej warstwie i odstępach, pokrojone w centymetrową kostkę i oprószone mąką śliwki.
Całość posypać ciastem z lodówki. Jeśli nie są to okruchy – podrzeć je na małe kawałeczki i rozrzucić na wierzchu między śliwkami.
Wstawić na środkową półkę piekarnika ustawionego na funkcję góra – dół – 160 stopni.
Piec 60 minut.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Kroić po całkowitym wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)