Pudding chia z musem śliwkowym (fit -ze skyrem)
Pudding chia z musem śliwkowym – na pycha, dobrze zbilansowane śniadanie, które da się zabrać w zakręcanym pojemniku do pracy, szkoły czy na uczelnię.
Jest tu skyr – dużo białka, które lubimy mieć w posiłku dla podkręcenia metabolizmu i nabrania mocy.
Niby nic takiego ale jednak – bardzo to smaczne, z urozmaiconą fakturą, zdrowe i wszystkomające.
Nasiona chia to jak nasze siemię lniane – superfood, zawiera masę witamin, błonnika, kawasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy.
W porównaniu do siemienia – białko jest tu dodatkowym walorem, które lubią mieć w posiłkach aktywni ruchowo i posiadający skłonność do zbierania się tłuszczyku.
Śliwki zamieniają się na brzoskwinie lub nektarynki czy inne miękkie owoce – jagody czy borówki, maliny, a nawet drobno krojone jabłka.
Można przygotować całość w przeddzień podania albo wieczorem, jeśli pudding ma stanowić śniadanie.
Robicie czasem takie śniadania? Czy raczej podwieczorki? 🙂 W obu wariantach smakuje mi tak samo dobrze:)
Pudding chia z musem śliwkowym – składniki (na dwie porcje):
- 2 duże łyżki chia
- 1,5 szklanki mleka (300 ml, krowiego, migdałowego dowolnego, można dać pół na pół z wodą)
- skyr (150 – 200g)
- śliwki lub brzoskwinie/nektarynki/truskawki/borówki
- 2-3 dowolne orzechy lub migdały
- ew. 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier/ertrytol/ksylitol/ syrop klonowy lub inne słodzidło w ilości ulubionej
Pudding chia z musem śliwkowym – przepis:
Nasiona chia zalać mlekiem, dodać skyr, wymieszać.
Pozostawić w lodówce na minimum pół godziny (najlepiej na całą noc) zamieszać po pół godzinie leżakowania.
Później – w miarę możliwości ale niekoniecznie:)
Na dno rondelka wsypać/wlać cukier erytrytol czy ksylitol (płynne słodzidła dajemy później), dodać pokrojone owoce i podgrzewać chwilę mieszając. Dodać ok. 50 ml wody i dusić owoce 2 -4 minuty na małym ogniu pod przykryciem.
Tę czynność również można wykonać w przeddzień wykonania śniadania/deseru.
Chia z mlekiem/skyrem rozłożyć do pucharków, na wierzchu dać duszone owoce.
Migdały/ orzechy posiekać, wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć minutę.
Posypać orzechami chia w pucharkach/miseczkach/słoczkach:)
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)