pudding chia z musem śliwkowym

Pudding chia z musem śliwkowym (fit -ze skyrem)

Pudding chia z musem śliwkowym – na pycha, dobrze zbilansowane śniadanie, które da się zabrać w zakręcanym pojemniku do pracy, szkoły czy na uczelnię.
Jest tu skyr – dużo białka, które lubimy mieć w posiłku dla podkręcenia metabolizmu i nabrania mocy.
Niby nic takiego ale jednak – bardzo to smaczne, z urozmaiconą fakturą, zdrowe i wszystkomające.
Nasiona chia to jak nasze siemię lniane – superfood, zawiera masę witamin, błonnika, kawasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy.
W porównaniu do siemienia – białko jest tu dodatkowym walorem, które lubią mieć w posiłkach aktywni ruchowo i posiadający skłonność do zbierania się tłuszczyku.

Śliwki zamieniają się na brzoskwinie lub nektarynki czy inne miękkie owoce – jagody czy borówki, maliny, a nawet drobno krojone jabłka.
Można przygotować całość w przeddzień podania albo wieczorem, jeśli pudding ma stanowić śniadanie.
Robicie czasem takie śniadania? Czy raczej podwieczorki? 🙂 W obu wariantach smakuje mi tak samo dobrze:)

Pudding chia z musem śliwkowym – składniki (na dwie porcje):

  • 2 duże łyżki chia
  • 1,5 szklanki mleka (300 ml, krowiego, migdałowego dowolnego, można dać pół na pół z wodą)
  • skyr (150 – 200g)
  • śliwki lub brzoskwinie/nektarynki/truskawki/borówki
  • 2-3 dowolne orzechy lub migdały
  • ew. 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier/ertrytol/ksylitol/ syrop klonowy lub inne słodzidło w ilości ulubionej

Pudding chia z musem śliwkowym – przepis:

Nasiona chia zalać mlekiem, dodać skyr, wymieszać.
Pozostawić w lodówce na minimum pół godziny (najlepiej na całą noc) zamieszać po pół godzinie leżakowania.
Później – w miarę możliwości ale niekoniecznie:)

Na dno rondelka wsypać/wlać cukier erytrytol czy ksylitol (płynne słodzidła dajemy później), dodać pokrojone owoce i podgrzewać chwilę mieszając. Dodać ok. 50 ml wody i dusić owoce 2 -4 minuty na małym ogniu pod przykryciem.
Tę czynność również można wykonać w przeddzień wykonania śniadania/deseru.

Chia z mlekiem/skyrem rozłożyć do pucharków, na wierzchu dać duszone owoce.
Migdały/ orzechy posiekać, wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć minutę.
Posypać orzechami chia w pucharkach/miseczkach/słoczkach:)

pudding chia z musem śliwkowym

pudding chia z musem śliwkowym
pudding chia z musem śliwkowym

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie