co to za grzyb i jak go rozpoznać

Grzyby w Polsce a maślak – co to za grzyb i jak go rozpoznać – wpis reklamowy

Grzyby w Polsce a maślak – co to za grzyb i jak go rozpoznać?

W lasach na terenie Polski znajdziesz wiele gatunków grzybów. Oczywiście nie wszystkie warto zbierać, gdyż niektóre odmiany bywają mocno trujące dla człowieka. Na szczęście maślak zwyczajny nie stanowi żadnego zagrożenia. Co więcej, jest smakowitym kąskiem dla grzybiarzy. Dowiedz się, jak rozpoznać maślaka i czym wyróżnia się ten grzyb.

Umiejętność rozróżniania grzybów jadalnych od trujących to podstawowa umiejętność, jaką powinien posiąść każdy grzybiarz. Maślak jest jednym z grzybów, którego praktycznie nie da się pomylić z innymi gatunkami. To grzyb jadalny zaliczany do grupy najpopularniejszych okazów na terenie polskich lasów.

Jakim grzybem jest maślak zwyczajny?

Maślak jest uznawany za grzyba mikoryzowego, czyli takiego, który wchodzi w symbiozę
z drzewami. W praktyce oznacza to, że korzenie grzybni i drzewa przekazują sobie niezbędne składniki odżywcze. Wygląd tego grzyba jest dość charakterystyczny i nie sposób go pomylić
z innym gatunkiem. Ma szeroki, półkulisty kapelusz z puchowatą strukturą pod spodem.

Kolorystyka maślaka wpada w odcienie brązu, a w dolnej części grzyb jest lekko żółty. Cechą charakterystyczną maślaka jest  lekko zdzierająca się skóra, którą grzybiarze najczęściej ściągają, np. przed dalszą obróbką grzyba. Oczywiście nie trzeba tego robić, ale spożycie maślaków przygotowanych ze skórą może skutkować dość ciężką niestrawnością.

Maślaki w Polsce – odmiany i wartości odżywcze

W polskich lasach możesz spotkać co najmniej kilka odmian maślaków, które nieznacznie różnią się od siebie wyglądem. Najpopularniejsze rodzaje tych grzybów to maślak:

  • pstry,
  • sitarz,
  • rdzawobrązowy,
  • żółty

Oczywiście nie można też pominąć maślaka zwyczajnego, który jest jednym z najchętniej zbieranych grzybów. Na szczęście w trakcie zbiorów leśnych nie musisz martwić się o pomyłkę. Maślaka praktycznie nie da się pomylić z innym grzybem znanym w Polsce.

Maślaki są doskonałym źródłem wartości odżywczych, chociażby ze względu na zawartość
w składzie witamin z grupy B, C oraz D. Dodatkowo grzyb ma w sobie sporo minerałów: wapnia, sodu, potasu oraz fosforu i magnezu. To oznacza, że maślaki są świetnym produktem uzupełniającym zdrową i zbilansowaną dietę.

Czy maślaki mogą zaszkodzić zdrowiu?

Nie ma jednoznacznych wskazań, jakoby maślaki miały zagrozić zdrowiu lub życiu człowieka. Niemnie jednak nie zaleca się ich spożywania przez takie osoby, jak:

  • dzieci do 12. roku życia,
  • kobiety karmiące oraz w ciąży,
  • chorzy na przewlekłe choroby układu pokarmowego.

Maślak jest raczej ciężkostrawnym grzybem, dlatego nie należy spożywać go w nadmiernych ilościach. Nie warto też jeść go na surowo – zawsze lepiej poddać grzyba obróbce termicznej. Dzięki temu wydobędziesz z niego pełnię smaków, aromatów i unikniesz ryzyka podrażnienia układu pokarmowego.

Grzyby maślaki mają też szerokie zastosowanie w gastronomi. Nadają się do smażenia na patelni, marynowania, gotowania i duszenia. Nie zaleca się jednak suszenia, gdyż te grzyby zawierają w sobie dużo wody.



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie