drożdżówki z serem i śliwkami

Drożdżówki z serem i śliwkami

Drożdżówki z serem i śliwkami – puszyste i mięciutkie, na lato i jesień, cudnie pachnące, idealne do szklanki mleka lub herbaty.
Nietrudne w wykonaniu, zwłaszcza kiedy na kuchennym wyposażeniu mamy mikser z końcówkami w kształcie haków, robot planetarny czy thermomix. Ręczne zagniatanie również idzie sprawnie i nie należy przejmować się tym, że ciasto się klei.
Po wyrośnięciu i podsypaniu mąką uda się uformować bułeczki. Kusi dodawanie większej ilości mąki, ale z każdą łyżką więcej, drożdżówka traci na puszystości po upieczeniu.

Rzecz jasna śliwki podmieniają się na maliny, truskawki, brzoskwinie, krojone jabłka lub inne miękkie owoce.
Jak ja lubię ten stan domu, kiedy pachną drożdżówki!
Znikają szybko jak nie wiem, pychota!
Bułeczek wychodzi spora ilość, można się dzielić, rozdawać, zapraszać przyjaciół i sąsiadów:)

Drożdżówki z serem i śliwkami – składniki (na ok. 18-20 bułeczek):

ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży lub dwie czubate łyżeczki drożdży instant
  • 250 ml kefiru
  • 2 jajka w rozmiarze M lub 1 L
  • 5 łyżek cukru
  • 100 g masła lub oleju roślinnego
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • jajko + łyżka mleka do smarowania bułeczek

masa serowa:

  • 400 g białego sera
  • łyżka miękkiego masła
  • 1 jajko
  • łyżka cukru waniliowego
  • 300 g śliwek + łyżka mąki ziemniaczanej lub tartej bułki

kruszonka:

1/2 szklanki mąki (75g), 60g rozpuszczonego masła, 5 łyżek cukru

Drożdżówki z serem i śliwkami – przepis

Kefir lekko podgrzać, ale nie może być bardzo gorący. Dodać pokruszone/sypkie drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i wymieszać. Odstawić na 15 – 20 minut do lekkiego podrośnięcia/spienienia. To zaczyn.
Suche drożdże można sypać bezpośrednio do mąki, bez robienia zaczynu ale ciasto nieco wolniej wtedy rośnie.
Masło roztopić i ostudzić (nie może być gorące), dodać jajko, roztrzepać widelcem.
Dodać do mąki, wlać rozczyn, dać wanilię i zagniatać ciasto ok. 10 – 15 minut. Może być klejące i nie musi odstawać od ręki.
Odstawić pod przykryciem ze ściereczki lub folii stretch na ok. godzinę, półtorej. Musi rosnąć w ciepłym miejscu, najlepiej ok. 24 – 28 stopni.
Dobrze będzie na słońcu, przy kominku, na słonecznym parapecie bez przeciągu, lub w lekko podgrzanym(do 30st) i wyłączonym piekarniku z zapalonym światełkiem.

Biały ser zmiksować końcówkami do ubijania z cukrem, wanilią, masłem i jajkiem (ok. 2 minuty).
Śliwki pokroić na kawałeczki ok 1 cm i posypać łyżeczką mąki/skrobi ziemniaczanej lub tartej bułki, ostatecznie można też nie posypywać niczym.

Ciasto wyjąć z miski na posypany mąką blat.
Dłonią uformować z niego placek zbliżony kształtem do prostokąta i lekko go rozwałkować na grubość ok. 0,7 cm. Wielkość po rozwałkowaniu powinna mieć mniej więcej 60×40 cm.
Na całej powierzchni ciasta ułożyć punktowo ser i delikatnie go rozsmarować na całej powierzchni.
Na serze ułożyć pojedynczą warstwą pokrojone śliwki.
Teraz górną część dłuższego boku ciasta, tę od góry złożyć do środka, a na nią złożyć dolną część tak, by nachodziły lekko na siebie, ok. 2 cm.
Powstanie coś w kształcie złożonego, długiego rękawa.
Ostrym nożem pociąć go na paski szerokości ok. 5 cm.
Górną część paska obrócić “w pasie” o 180 stopni. Nie musi być równo i ślicznie, ciasto jest miękkie, więc może nie być bardzo wygodnie ale się udaje:)
Pomagając sobie szeroką łopatką przełożyć drożdżówki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Można je piec w dwóch turach, jest ich sporo i mogą się nie zmieścić na jednej. Raczej nie zalecam piec obu blaszek na raz, trudniej wtedy o kontrolę.
Okryć ciastka ściereczką i pozwolić wyrastać w ciepłym miejscu ok. 1/2 h.

Składniki kruszonki rozgnieść w palcach starając się je wymieszać tak , by powstały okruchy.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić blaszkę na środkową półkę rozgrzanego piekarnika i piec bułeczki ok. 20 – 25 minut z funkcją góra- dół do lekkiego zezłocenia.
Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia.

drożdżówki z serem i śliwkami

drożdżówki z serem i śliwkami

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie