Bardzo dobre muffiny z brzoskwiniami i cynamonem
Bardzo dobre muffiny z brzoskwiniami i cynamonem – nietypowe, zaskakująco dobre połączenie!
Babeczki są przepyszne, przypominają dość udanie drożdżowe, rolowane bułeczki, choć nie ma tu tyle roboty i wyrastania. Jest łatwo, jak to w muffinkach. Suche z suchymi, mokre do mokrych i mieszasz.
Jest tu jeszcze przepyszna, orzechowo – maślano – cynamonowa posypka, której część miesza się z ciastem, a część wysypuje na wierzch babeczek. Powoduje to chrupiący efekt kruszonki, a środek jest mięciutki, bardzo wilgotny, również od drobno krojonych brzoskwiń – no cud miód.
Brzoskwinie można zamienić na drobno krojone jabłka, czereśnie albo niezbyt soczyste śliwki. No i rzecz jasna, można je po prostu pominąć.
Znikną w oka mgnieniu, serio. U nas poszły na pniu. Są lepkie, słodkie, doskonałe. Jedne z lepszych muffinek jakie kiedykolwiek upiekłam.
Można polać je cytrynowym lukrem ukręconym z cukru pudru i soku z cytryny.
Lub amerykańsko-brytyjskim sposobem utrzeć 300 g śmietankowego serka twarogowego z 3 łyżkami cukru pudru.
By powstał z tego krem – polewa, dodać odrobinę mleka dla rozluźnienia konsystencji.
Jakieś 15 -20 minut przygotowania składników i 15 minut pieczenia.
Bardzo dobre muffiny z brzoskwiniami i cynamonem – składniki (12 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej (lub orkiszowej lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta”, 320 g)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- szklanka mleka (250ml)
posypka i nadzienie:
- 3/4 szklanki brązowego cukru (17o g)
- 3 łyżeczki cynamonu
- 4-5 łyżek grubo siekanych orzechów pekan, włoskich lub innych
- 3 łyżki stopionego masła
2 brzoskwinie lub nektarynki
Bardzo dobre muffiny z brzoskwiniami i cynamonem – przepis:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
Formy na muffinki wysmarować masłem lub olejem i wysypać tartą bułką. Można też użyć woskowanych papilotek.
Jeśli mamy silikonowe foremki, wystarczy tylko wysmarować dołki olejem lub stopionym masłem.
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek i sól.
W osobnym naczyniu wymieszać jajko, stopione masło i mleko. Wymieszać widelcem.
Wlać mokre składniki do suchych i krótko, niezbyt dokładnie wymieszać.
Dodać drobno pokrojone brzoskwinie i wmieszać je w ciasto.
Składniki “posypki” zmieszać.
Połowę porcji wmieszać krótko i niedbale do ciasta.
Nakładać łyżką ciasto do foremek w możliwie równych ilościach. Zacząć – po łyżce i dokładać.
Wierzch posypać pozostałą częścią ciasta z posypki.
Wstawić formy z ciastem do piekarnika i piec na środkowej półce na funkcji góra dół ok. 15 minut.
“Posypka” może wydawać się nieupieczona, zastygnie podczas stygnięcia.
Po ostygnięciu okroić nożem brzegi babeczek i wyjąć je z dołków.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)