Bardzo dobre frytki z cukinii
Bardzo dobre frytki z cukinii – nieskomplikowane w przygotowaniu, lekkie i pyszne. Do wykonania w piekarniku lub we frytownicy, także tej powietrznej. Są delikatne, chrupiące – pycha.
Wybieram piekarnikową wersję z uwagi na dużo mniejszą ilość kalorii, zdrowie i brak urządzenia smażącego:)
By frytki zyskały chrupiącą skórkę, na której wszystkim zależy, temperatura pieczenia i jego czas musi być odpowiedni. Frytki powinny zyskać ciemnozłotą skórkę i wtedy ich faktura jest najprzyjemniejsza.
Nie spodziewaj się smaku ziemniaczanej frytki – ziemniak to ziemniak, cukinia to cukinia, jest inaczej! Ale też pysznie!
Trzy składniki, 20 minut i masz. Może to być kolacyjne danie solo, będzie zupełnie wystarczające. Albo dodatek do obiadu. Bardzo dobra alternatywa do tradycyjnych ziemniaczanek.
Jeśli masz cukinię, która jest bardzo soczysta, można nadmiar wody osuszyć papierowym ręcznikiem. Albo nawet – osolić warzywko, odczekać 10 – 15 minut, osuszyć i panierować. Na pewno da to bardziej chrupiący efekt. Osobiście – pomijam ze zwykłego lenistwa.
Ale polecam!
Ważne – jedna warstwa przy pieczeniu. Nie nakładaj frytek jedna na drugą, tylko pojedynczo uda się uzyskać oczekiwaną chrupkość.
W piekarniku z termoobiegiem można piec jedną blaszkę nad drugą. Można w trakcie pieczenia zamienić je miejscami i prawdopodobnie potrzeba będzie wtedy więcej czasu, by frytki stały się ciemnozłote.
Bardzo dobre frytki z cukinii – składniki:
- 2 małe, młode cukinie lub ok. 700 – 800 g starszych okazów pozbawionych gniazd nasiennych
- 2 jajka
- bułka tarta
- ok. 80 – 100 g startego drobno parmezanu lub innego, twardego sera tego typu (np. grana padano, bursztyn)
- łyżeczka soli i pieprz
Bardzo dobre frytki z cukinii – przepis:
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 200 stopni z funkcją termoobieg lub 210 stopni góra-dół. W tym przypadku lepszy jest termoobieg.
Cukinie pokroić wzdłuż na pół, ewentualnie jeszcze raz na pół i ciąć w słupki ok. 1,5 cm x 1,5 cm.
Osolić 1/2 łyżeczki i odczekać 10 – 15 minut, osuszyć ręcznikiem papierowym.
W dużej misce roztrzepać widelcem jajka.
Bułkę tartą wymieszać ze startym serem i przyprawami.
Panierować osuszone kawałki w roztrzepanym jajku a następnie w bułce z serem.
Układać na blaszce i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 20 – 25 minut.
Panierka musi się wyraźnie zezłocić.
Można obrócić frytki podczas pieczenia, przy pomocy szczypiec.
Podawać z keczupem lub np sosem czosnkowym.
Jeśli używamy tradycyjnej frytkownicy, należy ustawić temperaturę temperaturę oleju na 200 stopni i po rozgrzaniu smażyć frytki ok. 15 minut.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)