placek ze szparagami

Placek ze szparagami i tartymi warzywami (jajka/omlet!)

Placek ze szparagami i tartymi warzywami – na pyszne śniadanie lub obiad. Do wykonania w kilkanaście minut, bezwysiłkowo. Jeśli masz tarkę – masz to:) Choć i bez niej da się ogarnąć warzywa, np. w cienkie plasterki:)

Ze szparagami najprościej jest tak – wrzucasz na patelnię odłamane z twardych końcówek szparagi, dusisz  parę chwil w odrobinie wrzącej wody i wybijasz na to jajka. Pod przykryciem dojdą sobie do miękkości. Ale…
By takie śniadanie/obiad lub kolacja miała możliwie najwięcej warzyw, które dostarczą naszym brzuszkom odpowiednią ilość błonnika i witamin można wykonać pyszny, chrupiący placek – omlet.

Tarka w ruch i ścieranko tego, co nam wejdzie w rękę i kręci się w lodówce.
Można dać tu marchewkę, cukinię, cienko krojoną cebulę, białą część pora, awokado czy kapustę w każdym kolorze. No i na wiosnę – szparagi!
Uwielbiam je w każdej postaci i mogę jeść w każdym posiłku. Potrzebują niewiele czasu do zmięknięcia, szast prast i są na talerzu.
No niebo, niebo na talerzu!
W pierwszej kolejności na patelnię leci twardy, tarty ser, Parmezan, bursztyn, grana padano. W ilości dowolnej. Wiadomo, że im go więcej, jest bardziej kalorycznie i ciężko. Osobiście taję tyle, by cieniutka warstwa przykryła dno patelni. Danie łapie smak, ale nie przytłoczy ilością energii do zużycia.
Bardzo polecam:)

Placek ze szparagami i tartymi warzywami – składniki (na 2 -3 osoby):

  • 100g startego parmezanu lub grana padano/bursztynu czy innego, twardego sera
  • 2 nieduże marchewki (lub 1 duża)
  • 1/2 małej cukinii (ok. 150 – 200g)
  • 8-10 zielonych lub białych szparagów
  • ew. 1/2 lub całe awokado
  • 4 jajka
  • 1/5 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz, chilli wg uznania

Placek ze szparagami i tartymi warzywami – przepis (na patelnię ok. 22cm):

Marchewkę i cukinię zetrzeć na dużych lub drobnych oczkach tarki.
Szparagom odłamać najgrubsze końce, ułamią się tam, gdzie nie ma już twardego łyka, pokroić na centymetrowe kawałki.
Białe trzeba obrać ze skórki.
Awokado obrać i pokroić w plastry.
Patelnię rozgrzać z odrobiną tłuszczu roślinnego lub malutkim kawałeczkiem (okruszkiem) klarowanego masła.
Posypać możliwie równo startym parmezanem.
Na ser wysypać startą marchewkę, cukinię (jeśli wodnista, można ją mocno odcisnąć), pokrojone szparagi, posolić, zmniejszyć ogień na średni i dusić pod przykryciem 2- 3 minuty.
Wybić jajka, rozrzucić między nie kawałki awokado i przykryć wszystko pokrywką. Ponownie trzymać na ogniu kolejne 2-3 minuty, jajko powinno się ściąć z wierzchu.

Zdjąć pokrywkę, odczekać minutę, dwie, by ser lekko związał. Inaczej trudno będzie zdjąć danie z patelni.
Przy pomocy szerokiej łopatki zsunąć placek na duży talerz.
Po chwili można próbować złożyć go na pół, jak omlet. By się to udało, ser musi chwilę mieć kontakt z powietrzem. Czasem jest zbyt miękki na takie przewroty i należy zostawić placek jak jest:)

placek ze szparagami

placek ze szparagami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie