komosa ryżowa ze szparagami

Komosa ryżowa ze szparagami (z jednej patelni)

Komosa ryżowa ze szparagami, pysznie doprawiona, do zajadania na ciepło i zimno, do zabrania w pojemniku do pracy czy szkoły.
Jednogarnkowa (patelniowa raczej) bomba białkowa, świetna dla osób, które potrzebują wzmocnić mięśnie, ćwiczą lub zależy im na jedzonku, które podkręci nieco leniwy metabolizm.
Kolorowy, pełnowartościowy obiad wege, choć jeśli ktoś chce, nic nie stoi na przeszkodzie by dodać tu podsmażone na chrupko krojone kawałeczki kurczakowej piersi, dobrej kiełbasy czy nawet szynki. Znacie ten myk
Dania w tym rodzaju wjeżdżają na mój stół zawsze, kiedy nie mam konkretnego pomysłu na obiad, zależy mi na szybkim, pyszny efekcie.
Jest zdrowo, smacznie, nie ma dużo naczyń do zmywania, miseczka dobroci napełnia głodnego człowieka. Można odgrzać w porze kolacji i wcale się nie nudzi:)
Komosę ryżowa można zastąpić inną, ulubioną kaszą. Szparagi wymieniają się na młodą, grubo krojoną kapustę, brokuł lub kalafior.

Komosa ryżowa ze szparagami – składniki (na 2-4 osoby) :

  • 180g komosy ryżowej lub innej kaszy (szklanka poj. 250ml)
  • łyżka masła lub 2 łyżki oleju roślinnego (może być ten od suszonych pomidorów)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • ew. 2-3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki białego wina (nie jest bezwarunkowo konieczne ale daje smak)
  • 250g zielonych szparagów
  • 6-7 suszonych pomidorków z zalewy
  • ew. kilka pomidorków koktajlowych
  • duża łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka curry, łyżeczka soli, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru, łyżeczka soku z cytryny
  • dwie łyżki startego parmezanu/pecorino/sera bursztyn do posypania
  • siekana natka pietruszki lub koperek

Komosa ryżowa ze szparagami – przepis:

Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni z wysokim rantem albo w szerokim rondlu podgrzać masło/olej.
Wrzucić cebulę i smażyć mieszając do lekkiego zezłocenia.
Dodać drobno siekany lub rozgnieciony czosnek.
Smażyć pół minuty i dodać komosę lub przepłukaną na sicie inną kaszę, osolić.
Chwilę smażyć wszystko mieszając i wlać wino.
Dalej podgrzewać mieszając i kiedy wino w większości wchłonie się/wyparuje (zajmuje to kilka minut) dolać wodę/bulion w ilości takiej, by zakryła ziarenka ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy.
Przykryć wszystko pokrywką i dusić 9-10 minut. gdyby płyn szybko  parował – podlewać odrobiną wody, kasza powinna być wilgotna ale bez widocznej warstwy płynu na wierzchu.
Szparagom odłamać najgrubsze, twarde końcówki, ułamią się w miejscu gdzie nie ma łyka. Pokroić na centymetrowe kawałki.
Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Suszone pomidory pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki.
Dodać warzywa do kaszy razem z resztą przypraw i pomidorowym koncentratem, wymieszać, ew. uzupełnić troszkę płyn, przykryć pokrywką i dusić wszystko jeszcze 5-6 minut.
Podawać w miseczkach posypane parmezanem i siekaną natką lub koperkiem.

komosa ryżowa ze szparagami
komosa ryżowa ze szparagami

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymMówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 

 

 

 

 

 

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie