czekoladowe ciasto z truskawkową pianką

Czekoladowe ciasto z truskawkową pianką

Czekoladowe ciasto z truskawkową pianką. Lekkie, słodko – kwaśne, nieprzesłodzone, z kawałeczkami świeżych truskawek – puszysty deser idealny. Truskawki w bitej śmietanie, kto by nie lubił! Sprawdzi się jako tort lub super ciasto na niedzielę:)

Ciasto jest leciutko nasączone tak, by widelczyk bez trudu zanurzył się w tą czekoladową puszystość. Nawilżenie można uzyskać przy pomocy lekko osłodzonej herbaty z cytryną i jeśli lubisz – ulubionego alkoholu. Ja użyłam nalewki z pigwy, ale może to być również czysta wódka czy rum. Kieliszek 50-70 ml wystarczy i nie zdominuje smaku.
Do przygotowania tego specjału można użyć również jagód albo malin, świeżych lub mrożonych.

Jeśli masz inny niż ja rozmiar formy, użyj przeliczarki form, która zawsze znajduje się po prawej na głównej stronie.

Jeśli masz większą formę, a zachowasz proporcje z poniższego przepisu, miej na uwadze, że ciasto szybciej się upiecze, zatem skróć nieco czas pieczenia, by nie wyschło. Ciasto będzie niższe, ale również pyszne:)

Pamiętaj, by śmietanka do ubijania była mocno schłodzona, min. 5-6 godzin w lodówce, na najniższej półce. Idealnie jest schłodzić również miskę do ubijania. Choć szczerze mówiąc – nieczęsto o tym pamiętam. Lepiej od 30% ubija się 36%, jeśli masz możliwość, kup taką właśnie. Jeśli nie – trudno. Można Użyć 30% pół na pół z serkiem mascarpone.

Czekoladowe ciasto z truskawkową pianką – składniki (na formę 21-22 cm):

  • 4 jajka w rozmiarze L
  • 3/4 szklanki cukru (190g)
  • 100ml oleju roślinnego lub 100g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 duże łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej ( 160g)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

pianka:

  • 400ml słodkiej, mocno schłodzonej śmietanki (najlepiej 36%) lub 200ml śmietanki 30% i 200g sera mascarpone
  • 1 opakowanie truskawkowej galaretki (75g)
  • 250ml wody
  • czubata łyżka cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300g umytych truskawek

do nasączenia – ok. 130ml lekko osłodzonej herbaty z cytryną i ew. 50 ml ulubionego alkoholu

Czekoladowe ciasto z truskawkową pianką – przepis

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni.

Do rondelka wlać olej, wsypać połowę cukru, kakao i wlać wodę.
Podgrzać lekko mieszając do połączenia składników i rozpuszczenia cukru. Ostudzić.
By było szybciej wkładam rondelek do miski z zimną wodą.

Białka starannie oddzielić od żółtek.
Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Kiedy zacznie sztywnieć, pod koniec ubijania wsypywać po łyżce pozostałego cukru.
Ubijać, aż będzie lśniąca.
Przy pomocy łyżki powoli wmieszać w pianę kolejno po jednym żółtku.
Mieszając, cienką strużką wlać całkowicie ostudzoną masę z kakao.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Wsypać partiami do piany, nadal mieszając wszystko powoli łyżką.

Ciasto przelać do formy i od razu wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 25 -30 minut. Patyczek wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony. W razie potrzeby piec ciasto 5 minut dłużej.
Nie należy przesadzić z czasem pieczenia, by ciasto nadmiernie się nie wysuszyło.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić na metalowej kratce.

Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku, dobrze wymieszać. By szybciej ostygła, wstawiam naczynie do zimnej wody. Dodana do ubitej śmietany musi być CAŁKOWICIE zimna.

Mocno schłodzoną śmietankę (lub śmietankę i mascarpone) dać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i wanilię, i ubijać aż masa zacznie sztywnieć. Uwaga, nie przesadzić z czasem ubijania, by nie powstało masło:)
Po uzyskaniu kremowej, lekko napuszonej konsystencji, cienką strużką, prosto pod łopatki miksera wlewać powoli CAŁKOWICIE ostudzoną galaretkę. Gdyby galaretka w trakcie działań ścięła się za bardzo, można ją krótko podgrzać, nawet w mikrofali. Należy tylko pamiętać o ponownym ostudzeniu:)

Truskawki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki, ok. 1cm.
Wmieszać je w śmietanowy krem.

Ostudzone ciasto okroić wzdłuż rantu cienkim nożykiem i wyjąć z formy, zdjąć papier.
Ostrym nożem ściąć na 1/4 wysokości od góry wierzch. Ściętą, górną część, drobno pokruszyć palcami w miseczce lub innym wyższym naczyniu.
Ponownie złożyć formę, niepokruszone ciasto ułożyć na dnie.
Przy pomocy pędzelka lub łyżką nasączyć je herbatą.
Wyłożyć na ciasto śmietanowy krem, wygładzić powierzchnię łyżką.
Posypać z wierzchu okruszkami ciasta, docisnąć lekko ręką, by część z nich wtopiła się w masę.

Całość przykryć folią lub zamknąć w pojemniku i odstawić na kilka godzin do lodówki.

ciasto czekoladowe z truskawkową pianką

czekoladowe ciasto z truskawkową pianką

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymMówię Wam – niebo na talerzu:)

 

 

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie