Szaszłyki z mielonego mięsa w cukinii
Szaszłyki z mielonego mięsa w cukinii – łatwe i pięknie wyglądające danie na obiad, ogrodową biesiadę lub domową kolację. Z piekarnika, grillowej patelni lub ogrodowego grilla – do wyboru w zależności od pogody i nastroju. Pycha z sosem czosnkowym albo tysiąca wysp czy zwykłym keczupem!
Rodzaj mięsa wybierzcie sami. Szaszłyki widoczne na zdjęciu są z mięsa indyczego. To najchudszy wariant. Bardziej soczyście uda się z mięsa wieprzowego lub mieszanego – wieprzowo – wołowego, czy wieprzowo – drobiowego. Każdy rodzaj będzie różnił się smakiem, to rzecz oczywista.
Do zrobienia takich szaszłyków można wykorzystać również surową, białą kiełbasę. Mięso wyciągasz z osłonki, toczysz kulki i gotowe. Takie mięso jest już doprawione, nie wymaga dodatków.
Proste, efektowne i pyszne.
Tip – podpowiedź – by patyczki do szaszłyków nie paliły się na grillu, można je moczyć przez 1/2 godziny lub dłużej w zimnej wodzie.
Nie jest to konieczne, ale ułatwia sprawę, nie zapalą się już z łatwością:) Zapisz przepis i daj znak czy Ci się podoba:)
Szaszłyki z mielonego mięsa w cukinii – składniki (na ok. 8 szt):
- 500 g mielonego mięsa (drobiowego, wieprzowego lub mieszanki)
- mała cebula
- 2 łyżki tartej bułki
- jajko
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka oregano, łyżeczka soli, 1/6 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki, ew. łyżka siekanej natki pietruszki
- młoda cukinia (1-2 sztuki)
- 3-4 łyżki dowolnego serka kanapkowego lub majonezu
- 2 łyżki startego parmezanu
- olej
Szaszłyki z mielonego mięsa w cukinii – przepis:
Mięso przełożyć do miski.
Cebulę zetrzeć na małych oczkach tarki.
Mięso, cebulę, tartą bułkę, jajko, musztardę i przyprawy wyrabiać ręką do połączenia składników.
Zmoczoną wodą dłonią formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Cukinię pokroić na długie, cienkie, podłużne paski. Ja robię to nożykiem – skrobaczką do warzyw.
Pojedynczy plaster posmarować cienką warstwą majonezu lub serka.
Zawinąć go dookoła mięsnej kulki. Każda kulkę w jeden plaster. Gdyby plastry były bardzo sztywne, można je prze chwilę osobno grillować lub smażyć na patelni, zwiotczeją i bez problemu dadzą się zwijać. Zazwyczaj jednak udaje się zwijanie surowych.
Nabijać po trzy lub 5 sztuk na patyczek od szaszłyka, rantem cukiniowego rulonika do góry.
Posypać mięso odrobiną parmezanu.
Układać szaszłyki na blaszce wyłożonej cienko naolejowanym papierem do pieczenia (w wersji piekarnikowej), na tackach do grillowania (jeśli używamy kuchenki) lub grillowej patelni.
Piec w piekarniku ok. 20-30 minut w temperaturze 200 stopni, na grillu i patelni ok. 15 -20 minut, na średnim ogniu.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)