
Pyszna sałatka z brokuła
Pyszna sałatka z brokuła – zaskakująco dobre połączenie składników, sprawdzi się na każdej imprezie. Sezon grillowy, domówki, spotkania w pracy czy szkole, smakuje wszędzie. Jest świeża, chrupiąca, gości pytają o zestaw składników, nie jest powszechny, a wszystkim smakuje:)
Ważne, by nie przegotować brokułów. Mają być al dente, chrupiące, podzielone na różyczki blanszowane tylko 1-2 minuty, a po ugotowaniu wrzucone na moment do lodowatej wody, można dać do niej kostki lodu. I nie trzymaj w niej różyczek, tylko zanurz na kilka sekund i od razu wyjmij. Po nasiąknięciu wodą efekt chrupania zniknie, a bardzo nam na nim zależy. Rozciapane brokuły to nic pysznego. Przynajmniej w tej sałatce:)
Remont mam. Łazienka na tapecie. Wybory, ustalenia, katastrofy budowlane, stare budownictwo jest wymagające. Powoli doktoryzuję się z łazienek. Pewnie napiszę poradnik:)
Muszę ogarnąć obiady w błyskawicznym tempie. Jemy kilka dni tą samą zupę. Albo klecę obiady w 15 minut, te co w e-booku. Tak piszę, myślę i myślę… przecież my zawsze tak jemy:)
Pyszna sałatka z brokuła – składniki:
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 50 g żurawiny (suszonej)
- ok. 100g wędzonego boczku lub dobrej kiełbasy czy szynki (lub podsmażonego, wędzonego tofu + łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych – w wersji wege)
- 1/4 czerwonej cebuli
- 2 łyżki słonecznika
- 80g sera cheddar lub innego o wyraźnym smaku
sos – 4 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny
Pyszna sałatka z brokuła – przepis:
Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek (płaska łyżeczka na litr wody) i blanszować 1-2 minuty. Idealnie jest robić to na metalowym sitku. Jeśli nie mamy – trudno.
Po wyjęciu z wrzątku od razu zanurzyć brokuła w lodowatej wodzie. Trzymać w niej pół minuty, wyjąć i pozostawić do odsączenia na sicie.
Przed dodaniem do sałatki dodatkowo osuszyć różyczki ręcznikiem papierowym.
Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, żurawinę grubo posiekać.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na dużym ogniu, by stał się chrupki.
Słonecznik wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i krótko podprażyć dla chrupkości. Uwaga – nie przypalić, po uprażeniu od razu zdjąć z patelni:).
Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Składniki sosu wymieszać.
Wszystkie produkty włożyć do dużej miski, delikatnie wymieszać, zalać sosem i ponownie wymieszać.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
