naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami – bardzo proste w przygotowaniu, elastyczne, łatwo się zwijają w rulonik lub kopertę.
Można je faszerować czym się chce. Najprostszy wariant – pokrusz ser feta lub kozi i dodaj do niej posiekane, suszone pomidory, wymieszaj na pastę.
Albo utłucz 3-4 ugotowane ziemniaki, dodaj 150 g twarogu i pokrojoną, podsmażoną cebulkę – wymieszaj.
Albo potraktuj naleśniki jak tortillę, daj siekanego, smażonego w przyprawie gyros kurczaka lub wieprzowinę, warzywa z czosnkowym sosikiem, tadaaam.
Albo daj nadzienie z podduszonego szpinaku z kawałeczkiem sera z niebieską pleśnią i siekanym ząbkiem czosnku.
Są świetne, by je zabrać do pracy czy szkoły.
Możliwości jest dużo. Proste acz urozmaicone, lekko chrupiące od pokrojonych warzyw, pyszka.
Potrzebujesz nieprzywierającej patelni, znacie na pewno te cienkie, specjalne do naleśników, są świetne. Szybko się rozgrzewają, to jest myk na udane naleśniki, musi być naprawdę gorąco:)
Naleśniki z warzywami wychodzą nieco grubsze niż te tradycyjne, bez dodatków, zatem 1-2 sztuki przy dużym rozmiarze patelni (np. 28 cm) stanowią solidną porcję obiadową.

Naleśniki z warzywami – składniki (na 4 duże sztuki, ok. 28cm) :

  • 1/2 dużego brokuła lub 1 mały lub nieduży kalafior (ew. starta, bardzo mocno odciśnięta z soku cukinia)
  • 1 duża marchewka
  • mała cebula (można zastąpić białą częścią pora)
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku (najlepiej drobnego)
  • 2 łyżki sezamu (efektownie wygląda tu sezam czarny)
  • 220g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej mąk “do ciasta” lub naleśników, pierogów
  • łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki, chilli (w ilości wg uznania)
  • 3 jajka
  • ok. 250 ml zimnej wody
  • odrobina oleju do smażenia

Naleśniki z warzywami – przepis

Brokuł  skroić dużym nożem z wierzchu różyczek, chodzi o uzyskanie drobinek, brokułowego pyłu, jak najmniejszych kawałeczków przypominających drobny żwirek. Z pozostawionych łodyg można ugotować zupę – krem.

Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Można ją pominąć lub zastąpić białą częścią pora.
Wszystkie składniki wrzucić do miski lub do wysokiego naczynia i energicznie wymieszać kuchenną rózgą lub mikserem.
Masa musi być dość rzadka. Z gęstej wyjdą grube sztuki. Jeśli jest za gęsto, daj więcej wody.

Patelnię mocno rozgrzać z odrobiną oleju.
Przy pomocy łyżki wazowej nalać na nią porcję ciasta, poruszając patelnią i szybko pomagając sobie zwykłą łyżką rozlać je po powierzchni, możliwie cienką warstwą. Zwykłe naleśniki bez dodatków łatwiej się rozprowadzają, dlatego szybka pomoc zwykłej łyżki i łatanie dziur dolewkami było u mnie konieczne. Przy drugim naleśniku już wiadomo o co chodzi:)

Zmniejszyć nieco ogień i po 2- 3 minutach smażenia, przy pomocy szerokiej łopatki przewrócić naleśnik na drugą stronę.
Smażyć jeszcze minutę i przekładać na duży talerz.
W ten sam sposób usmażyć resztę placków.

Po faszerowaniu można przysmażyć je dodatkowo na małej ilości masła. Dają się też zapiekać w piekarniku, zatem można je nafaszerować, posypać startym serem i siup na 15 minut do pieca.

nalesniki z warzywami

naleśniki z warzywami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie