Pyszny ryż z warzywami (Nasi Goreng)
Pyszny ryż z warzywami (Nasi Goreng), sypki, dobrze doprawiony, błyskawiczny w przygotowaniu, wymiata z resztek lodówkę i zamrażarkę:)
Można do niego dodać wszystko co warzywne, zapomniane na spiżarniowych półkach.
Dobrze, by znalazł się tu zielony groszek (najlepiej świeży, z mrożonki lub ostatecznie z puszki), cebula, czosnek i krojona marchewka.
Reszta – hulaj dusza. Grzyby mun, shitake lub rodzime pieczarki, papryka w każdym kolorze, seler naciowy, każda mieszana mrożonka warzywna, co tam chcesz.
Może być mięsnie, z cieniuśko krojoną wieprzowiną lub drobiem, rybą lub krewetkami albo wege – z tofu lub po prostu usmażonym, rozbełtanym jajkiem.
I pycha obiad lub kolacja jak ta lala. Będzie trochę egzotycznej Indonezji w polskich talerzach:)
Można kupić gotową mieszankę przypraw nasi goreng lub bami goreng, internety i markety sprzedają dziś wszystko.
Zmieszanie przypraw podanych w przepisie też nie stanowi problemu. I jeśli jakieś nie ma jak raz na stanie – nie szkodzi.
Ryż może być ugotowany w przeddzień podania, ten pozostały na przykład z pomidorowej. Zachęcam do kupowania zwykłego ryżu w kilogramowych opakowaniach, bez foliowych torebek, gotuje się tyle samo i jest znacznie tańszy i zdrowszy. Nada się jaśminowy, długoziarnisty i lepszy dla trawienia- brązowy.
Ryżem tym, jako dodatkiem do wołowiny duszonej z grzybami uraczyła nas BeElunia na babskim sabacie. Palce lizać.
Pyszny ryż z warzywami (Nasi Goreng) – składniki (na 4 -5 porcji):
- 200g ryżu (jaśminowego, długoziarnistego, brązowego)
- łyżka białego lub czarnego sezamu
- mała papryczka chilli (można pominąć lub zastąpić suszonym chilli w ilości wg uznania)
- 4 ząbki czosnku
- mała cebula
- duża, czerwona papryka
- garść grzybów shitake lub mun (jeśli mamy)
- 200g zielonego groszku
- 1 marchewka
- do wyboru – wszystko lub nic – kilka pieczarek, garść siekanej kapusty pekińskiej, pak choi, 2- 3 łodygi selera naciowego, papryka w każdym kolorze, trochę brokuła, garść fasolki szparagowej, trochę kalafiora (mogą być też warzywa z mrożonki) – razem ok. 250 g
- 200g piersi indyka lub kurczaka, czy obranych krewetek lub 200 g tofu, ew. 2 jajka
do smażenia – 1,5 łyżki oleju sezamowego oraz 1,5 łyżki innego, roślinnego oleju ( jeśli nie mamy na stanie sezamowego – trudno)
przyprawy:
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka cukru lub innego słodzidła
- szczypta mielonego kuminu
- łyżeczka przyprawy do nasi gareng i 1/2 łyżeczki galangalu (jeśli mamy)
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- łyżeczka świeżego, startego imbiru (również nie jest obowiązkowy)
- sól – ok. 1/2 łyżeczki, trzeba sprawdzić próbując na końcu czy jest potrzebna
do posypania – siekany szczypiorek lub kolendra
Pyszny ryż z warzywami (Nasi Goreng) – przepis
Grzyby shitake zalać wrzątkiem, odstawić na noc lub min. 4-5 godzin.
Grzyby mun wymagają moczenia ok. 20 minut, wystarczy zatem czas gotowania ryżu.
Ryż zalać 400ml wrzątku, osolić łyżeczką soli, zagotować, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień do minimum. Długoziarnisty potrzebuje 15 minut. Inne rodzaje – wg przepisu na opakowaniu.
Na małej, suchej, rozgrzanej patelni, krótko (ok. 1 minutę) podprażyć ziarenka sezamu. Wysypać na miseczkę, odstawić.
Czosnek i papryczkę drobno posiekać.
Grzyby shitake/mun (odciśnięte z wody) i warzywa pokroić w paski i kostkę.
Na dużej patelni z rantem, w rondlu lub woku rozgrzać olej.
Wrzucić krojoną cebulę, czosnek, odciśnięte i pokrojone shitake, oraz papryczkę chili i czerwoną.
Smażyć dwie minuty mieszając.
Dodać pozostałe warzywa i grzyby (kapusty można dać na samym końcu) smażyć do lekkiego zmięknięcia, ok. 3 minuty. Mrożonki potrzebują ok. 10 – 12 minut.
Warzywa przesunąć na brzeg patelni i wrzucić pokrojone w kostkę mięso/tofu/krewetki/. Jeśli się nie zmieszczą na jednej patelni z warzywami – można usmażyć je osobno.
Przesunąć wszystko na bok, wybić na patelnię jajka, lekko je zmieszać z wierzchu (nie tak mocno jak jajecznicę) i usmażyć na placek. Przy mieszaniu z resztą składników niech porozpadaja się na kawałeczki.
Do patelni z warzywami włożyć ryż, dodać przyprawy, sezam i wymieszać wszystko.
Sprawdzić czy nie wymaga dosolenia lub podostrzenia.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)