Pyszna babka czekoladowa
Pyszna babka czekoladowa – bardzo wilgotna, banalnie prosta w przygotowaniu.
Hit na święta i do codziennej kawy, bo każdy zupełnie bez problemu potrafi zmieszać składniki, prawda?
Lubię takie receptury. Bez żadnego ubijania. Składniki do jej wykonania prawie zawsze mam na kuchennym stanie.
Goście biorą przepis, chwalą i powtarzają, bo łatwa i baaardzo dobra. Przypomina mięciutkie, zakalcowate brownie i możecie mieć wrażenie, że się nie dopiekło.
Tak ma być, jest pycha!
Ważne – przed wymieszaniem składników trzeba koniecznie rozgrzać piekarnik i przygotować formę.
Ciasto nie może długo czekać na kuchennym blacie, wtedy “zakalec” z przyjemnego, wilgotnego staje się twardy i suchy.
I nie piecz za długo – wyschnie:)
Do przygotowania ciasta użyłam oleju rzepakowego. Wiecie jak z nim jest.
Codzienne spożywanie 2 łyżek oleju rzepakowego wystarczy, aby całkowicie pokryć zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas alfa-linolenowy (ALA) z rodziny Omega-3. Olej rzepakowy zawiera go aż 10 razy więcej niż oliwa z oliwek.
W dodatku ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych. Zawiera idealny – z punktu widzenia potrzeb żywieniowych – stosunek kwasów Omega-6 do Omega-3, tj. 2:1.
Zaleca się go diabetykom, ma działanie przeciwzapalne i chroni serce, ponieważ zawarte w nim kwasy omega-3 i 6 pomagają utrzymać cholesterol na właściwym poziomie. Zawiera witaminę E i K i można go podawać niemowlętom już od 6 miesiąca życia.
Więcej o korzyściach stosowania oleju rzepakowego znajdziesz na stronie http://www.pokochajolejrzepakowy.eu
Wracając do babki – zrób na święta i w sobotę, środę lub w niedzielę:)
Materiał powstał we współpracy z PSPO
Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.
Pyszna babka czekoladowa – składniki (na formę 2- 2,5 l):
ciasto:
- 230g mąki pszennej
- 280g cukru (nie jest za słodko:) lub ksylitolu/erytrytolu
- 85g ciemnego kakao (na zdjęciu widać kakao jasne, wolę – ciemne)
- łyżka kawy (mielonej lub rozpuszczalnej, chodzi o suchy, niezaparzony produkt)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 250ml mleka
- 125 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 6 kostek gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę (ok. 40g)
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 250ml wrzącej wody
polewa: 100g gorzkiej czekolady, 4 łyżki mleka, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka żelatyny, 3 łyżki wrzątku
Pyszna babka czekoladowa – przepis
Piekarnik ustawić na 180 stopni (termoobieg) lub 190 stopni bez termoobiegu)
Formę metalową do babki wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Formę silikonową wysmarować olejem rzepakowym.
Wszystkie składniki oprócz wrzątku włożyć do miski, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.
Zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką lub łopatką i od razu przelać do formy.
Formę szybko wstawić na środkową półkę piekarnika.
Piec 35 – 45 minut. Patyczek wyjęty z ciasta powinien pozostać suchy, nieoklejony, chyba, że trafimy w kawałek czekolady:)
Studzić z lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z formy podważając ciasto nożykiem.
Polewa.
Czekoladę połamać i włożyć do małego rondelka, dodać cukier. Ten ustawić nad większym rondelkiem wypełnionym wrzątkiem.
Czekoladę zalać mlekiem i mieszać podgrzewając aż czekolada się rozpuści. Dodać wymieszaną z wrzątkiem żelatynę i mieszać do połączenia masy. Jeśli jest zbyt gęsta dodać odrobinę mleka.