Naleśniki koronkowe

Naleśniki koronkowe – z dziurami, rysowane ażurowym wzorem po patelni, przy pomocy butelki z dziurką w korku lub strunowego woreczka.
Zaraz po usmażeniu naleśniki są dość miękkie.  I w takiej formie można je zostawić. Jeśli chcemy je podać jako chrupiące ciasteczka – trzeba je wstawić na 30- 40 minut do piekarnika.
Pięknie, efektownie wyglądają i razem z np. z wiśniową konfiturą mogą stanowić samodzielne danie deserowe. Sprawdzą się też jako dekoracja np. pucharka z lodami.
Schemat rysowania naleśnikowym po patelni jest prosty. Zaczynając od środka patelni malujesz ciastem spiralę – ślimak. Aż do obrysowania brzegów naczynia. I płynnie przechodzisz do pętelek – esów floresów wypełniających wzór. Jak w szkolnym zeszycie, rysujesz szlaczki.
Ten wzór nie potrzebuje być dokładny. Jakkolwiek zrobisz, będzie dobrze, tylko zacznij od spirali.

Niby nic, ale efekt jest ciekawy. I dzieci i dorośli ucieszą takie ciasteczka – naleśniki.

Naleśniki koronkowe – składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • 40g skrobi kukurydzianej
  • 40g mąki ryżowej – uwaga  kukurydzianą, ryżową i pszenną można w całości zastąpić mieszanką bezglutenową “do ciasta”
  • duże jajko (lub dwa małe)
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • łyżka oleju roślinnego

Naleśniki koronkowe – przepis:

Wszystkie składniki zmiksować w jednym naczyniu. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany i lać się strużką z łyżki.
W razie potrzeby, gdyby było zbyt gęsto, trzeba dolać nieco więcej mleka. Masa nie może mieć grudek, miksuj dokładnie.

Ciasto przelać do butelki z małą dziurką w korku (ok. 1,5mm) lub włożyć do woreczka strunowego lub tytki z woskowanego papieru i delikatnie odciąć nożyczkami malutki rożek. Uwaga – malutki:) Ja mam plastikową butelkę do dekoracji, kupioną w sieci za grosze, warto mieć na kuchennym stanie, przydaje się też lukru, polewy itp.  Można wykorzystać też np. butelkę po keczupie.
Woreczek na czas bez użycia, dla wygody trzymać w wysokim ,wąskim naczyniu.   naleśniki koronkowe

Patelnię (ok. 20cm) mocno rozgrzać. Tylko przy pierwszym naleśniku można dać na nią kroplę oleju.
Naleśnikowym ciastem rysować na patelni, zaczynając od jej środka spiralę i od razu – pętelki po obwodzie.

Ogień ustawić na średni. Po minucie sprawdzić, podważając ciasto silikonową łopatką czy ciasto się zezłociło. Jeśli tak, podważyć mocniej brzeg i pomagając sobie łopatką (oraz palcami 😉 zwinąć je w rulonik.

Usmażone naleśniki układać na płaskich talerzach bez rantu, by brzegi nie podnosiły się do góry.
Można przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i w rozgrzanym do 100 stopni, leciutko uchylonym piekarniku z funkcją góra – dół (ok. 30 – 40 minut).  Po upieczeniu powinny być chrupkie.


naleśniki koronkowe

naleśniki koronkowe

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie