najlepszy domowy majonez

Najlepszy domowy majonez – 2 przepisy+majonez fit!

Najlepszy domowy majonez robiła moja babcia. Jajko, olej, musztarda i przyprawy, nic więcej.
Przy pomocy łyżki, w metalowej, pochylonej na bok misce, wykonywała łyżką długie, ubijające ruchy. Czynności nie wolno było przerwać w trakcie, od tego zależała gładka konsystencja sosu. Ależ musiała od tego boleć ręka:) Dziś mamy blendery i zrobienie majonezu to 5 minut, jednak do babcinego majonezu – tęsknię.

Za to w dzisiejszych czasach sklepowe półki uginają się pod wyborem majonezowych słoików. Cena roooośnie!
Każdy ma swojego faworyta. Spróbuj zapytać na imprezie, czy jesteś team Winiary czy Kielecki i patrz co się będzie działo:)

Dlatego w poniższych przepisach kluczowe będzie dobranie ilości przypraw, tej słodko- kwaśnej proporcji, którą lubisz w majonezowym sosie.
Musisz zrobić raz i zapamiętać, co jest do ewentualnej poprawki w przyprawianiu. Czy więcej słodzidła?
Albo octu/cytryny? Może za dużo/ za mało soli?
Duże znaczenie ma rodzaj wybranej musztardy. Co producent to inny smak, ta sama sarepska czy dijon u różnych marek ma odmienną konsystencję i kwasowość, prawda?

Ja swoje typy znalazłam, jestem z obozu słodko – kwaśny, wyraźny.
I jeszcze… im więcej dasz oleju, tym sztywniejsza będzie konsystencja majonezu. Jeśli lubisz Hellmansa – daj go zatem nieco więcej niż w przepisie i wybierz raczej pierwszy z nich. W rodzaju Kielecki – oleju nieco mniej.

Koszt majonezu z przepisów jest znacznie niższy niż sklepowy. Pamiętaj tylko, że fit jest do zjedzenia w ciągu 2 dni, pozostałe w ciągu 2 tygodni, nie ma tu konserwantów. I wiesz co jesz:)

Zdarza się – czasem majonez się zwarzy. Przy robieniu zdjęć wykonałam małpę trzy razy, choć zawsze wcześniej wychodził bez zarzutu.
Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę. Włóż blender prosto do samego dna, włącz na maxa i nie ruszaj przez pierwsze 40 sekund. W pierwszym przepisie:)

Co zrobić jeśli domowy majonez się zwarzy? Rozwarstwi?

Można spróbować dodać do niego dodać kilka kropli wrzątku i ubijać dalej.
Nie zadziała – dodaj kilka kropli octu.
Nie zadziała – umieść naczynie z masą w misce z gorącą wodą i ubijaj dalej.
Jeśli nie pomoże – do innego naczynia daj nową łyżkę musztardy i ubijając dodawaj do niej po łyżce zwarzonej masy.
Jeśli i to nie zadziała – trudno. To nie koniec świata, zrób nowy. Ale zazwyczaj się udaje:)

A wersja fit – to jest świetny dressing do sałatek, kanapek, dip do warzyw, spodoba Ci się.

Najlepszy domowy majonez – najłatwiejszy (składniki):

  • 1 jajko
  • łyżeczka musztardy (u mnie dijon lub rosyjska)
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 1 duża łyżka i troszkę drugiej (1/5) octu winnego (ja używam spirytusowego) lub soku z cytryny
  • pieprz – wg uznania – ja pomijam, można dać szczyptę
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu lub łyżeczka syropu z agawy/syropu klonowego
  • 250 ml oleju (słonecznikowego, rzepakowego lub innego roślinnego lub oliwa – świeża, krótko po otwarciu)

Potrzebny jest blender (zwykły, typu żyrafa) i wąskie, wysokie naczynie, często dają takie w komplecie z urządzeniem.
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową

Jajko sparzyć, wybić do naczynia.
Dodać pozostałe składniki.
Blender (niewłączony) włożyć do naczynia tak, by dotknął samego dna. Trzymać go nieruchomo w pionowej pozycji.
Włączyć na wysokie obroty i nie ruszać nim przez ok. 40 sekund.
Odrobinkę (0,5 cm) unieść stopę blendera wyżej, za 20 – 30 sekund centymetr wyżej, za 20 – 30 sekund wyżej, aż olej z wierzchu zostanie zassany w końcówkę. Masa powinna już być gładka i sztywna.
Przechowywać w lodówce. Do zużycia w ciągu 2 tygodni.

Najlepszy domowy majonez – sposób drugi:

  • jajko
  • łyżeczka i 1/4 musztardy (u mnie dijon lub rosyjska)
  • 1/5 łyżeczki soli
  • duża łyżka i troszkę drugiej (1/5) octu (winnego, spirytusowego) lub soku z cytryny
  • 3/4 płaskiej łyżeczki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu/syropu z agawy/syropu klonowego
  • 300 ml oleju roślinnego lub świeżej (nieotwartej długo) oliwy

Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę.

Można użyć tu blendera typu żyrafa lub zwykłego miksera z końcówkami do ubijania.
Naczynie – dowolne, raczej wąskie wysokie, lepiej, by blender lub łopatki miksera nie miały dużo miejsca po bokach.
Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.

Jajko sparzyć. Wybić do naczynia, dodać musztardę, sól, ocet lub cytrynę.
Włączyć mikser lub blender na najwyższe obroty i cienką, cieniutką strużką, bardzo powoli dolewać olej.
Masa powinna ubić się na jasną i gęstą. Kiedy tylko zrobiła się sztywna – wyłączyć urządzenie.
Przechowywać w lodówce. Do zużycia w ciągu 2 tygodni.

najlepszy domowy majonez

Najlepszy domowy majonez FIT (całość ma ok. 270 kcal):

  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 70 g gęstego jogurtu greckiego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka syropu klonowego lub z agawy, ew.duża szczypta cukru pudru ( 1/5 łyżeczki)

Jajka pokroić na ćwiartki, włożyć do naczynia.
Dodać pozostałe składniki i wszystko zblendować  na gładki krem.
Przechowywać w lodówce ok. 2 dni.

najlepszy majonez FIT

najlepszy majonez FIT

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymMówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie