Kotlety siekane z warzywami (z piekarnika, FIT)
Kotlety siekane z warzywami – pycha i szybkie danie z piekarnika, soczyste, bardzo smaczne, niskokaloryczne i w dodatku bez glutenu:)
Są świetne na obiad czy kolację, sprawdzą się nawet na świątecznym stole. Można zapakować je do szkolnej kanapki i do pracowego pojemnika.
Smakują dobrze i na zimno, i na ciepło. A jeśli zostaną po obiedzie niby na jutro – jeśli nie schowasz ich do lodówki, przed kolacją nie ma już po nich śladu. Serio. Przynajmniej u nas tak to działa.
Jeśli chodzi o dodatek warzyw – mieszaj dowolnie. Nada się siekana papryka w różnych kolorach, kukurydza z puszki, zielony groszek, starta marchewka, kalafior, biała część pora czy brokuły. To dobry przemyt warzywny, choć i tak obok kotletów dorzucam przynajmniej pół talerza innych zieloności.
Zabierz talerz z nimi idąc na prywatkę. Zejdą jak świeże bułeczki. Najlepsze są z plastrami kiszonego /konserwowego ogórka.
No lubię. Robi się migiem. I żeby była jasność – można te kotlety usmażyć na patelni. Ale naprawdę różnica w smaku nie jest aż tak duża, a kaloryczność – sporo mniejsza od smażonych. No i jest zdrowiej.
Kotlety są soczyste i lubią je dzieci!
Kotlety siekane z warzywami – składniki (na ok. 10 -12 niedużych kotlecików):
- ok. 300g – 400g fileta indyka lub kurczaka (piersi, polędwiczki)
- 1 duża papryka czerwona lub żółta (lub dwie małe)
- 1/2 niedużej cukinii (ok. 200g)
- 2 duże łyżki kukurydzy
- łyżka siekanej natki pietruszki lub koperku
- 1/2 małej cebuli (dowolnego koloru) albo drobnego szczypiorku
- 2 łyżki startej na grubych oczkach tarki marchewki
- 3-4 posiekane, suszone pomidory z oleju
- 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej (nada się też bułka tarta albo kasza manna)
- 1 jajko
- łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, szczypta chilli (ilość wg uznania), łyżeczka oregano,
Kotlety siekane z warzywami – przepis:
Piekarnik ustawić na 200 stopni z funkcją góra – dół.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Spryskać/przesmarować papier olejem lub oliwą. Wystarczy cienko.
Mięso pokroić w mniej niż centymetrową kostkę, paprykę i cukinię w jeszcze mniejszą.
Cebulę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Wszystkie produkty włożyć do dużej miski i mieszać do połączenia składników.
Mięsno – warzywną masę wykładać na blaszkę formując okrągłe kotleciki ok. 12 cm.
Blaszkę z kotlecikami włożyć na środkową półkę piekarnika. Jeśli jest ich więcej, na dwie półki w piekarniku, można piec je razem, z termoobiegiem ustawionym na 180 stopni.
Piec kotlety 30 minut.