Pieczona czerwona kapusta – pyszna!
Pieczona, czerwona kapusta może być pysznym, samodzielnym daniem. Albo wspaniałym dodatkiem warzywnym do obiadu.
Jej przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku, a efekt jest spektakularny. Pięknie wygląda. Smak dla mnie – boski. Uwielbiam słodko – kwaśne połączenia.
Świąteczny obiad z zaproszonymi gośćmi i kapusta w roli jarzyny do drugiego będzie sukcesem kulinarnym, będą brać przepis.
Osobiście w ciągu całego dnia skubałam listek po listku, do wieczora po główce kapusty nie było śladu.
By zapobiec/złagodzić kapustne właściwości wzdymające, do zalewy, której używa się przed pieczeniem można dodać 1/4 łyżeczki mielonego/tłuczonego w moździerzu kminku.
Modra kapusta tym sposobem stworzy idealny duet nawet ze śląską roladą czy polskimi zrazami.
Kapustę dla niejarosza można posypać cienko krojonym w kostkę bekonem. W tej bogatszej jeszcze wersji, odchudzającym starczy za cały obiad lub kolację. Zwykły zjadacz standardowych ilości kalorii nadal może jeść ją bezkarnie jako dodatek.
To solo czy z bekonem? 🙂
Zobacz tez przepis na białą kapustę zapiekaną
Pieczona, czerwona kapusta – składniki:
- 1/2 główki dużej lub 1 mała główka czerwonej kapusty
zalewa:
- 2,5 łyżki miodu
- 2,5 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- ew. 1/4 łyżeczki chilli
- ew. 1/4 łyżeczki mielonego kminku
natka zielonej pietruszki lub koperek do posypania
Pieczona, czerwona kapusta – przepis:
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Całą główkę kapusty przekroić na pół, a następnie na plastry o grubości do 2- 3 cm.
Składniki marynaty wymieszać.
Przy pomocy pędzelka lub łyżką rozprowadzić marynatę na plastrach kapusty.
Włożyć blaszkę z kapustą na środkową półkę piekarnika i piec 30 – 35 minut.
Przekładać na półmisek czy talerze szeroką łopatką, lubi się rozwalać. Nic nie szkodzi:)
I uwaga – brudzi sokiem, jedzenie w białych bluzkach niezalecane:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)