Ciasteczka serduszka
Ciasteczka serduszka – kruche, zwyczajne acz urocze, domowe herbatniki, w kształcie, który spodoba się wszystkim.
Idealne na nadchodzące Walentynki i z każdej innej okazji:) Przy lepieniu mogą pomagać dzieciaki, jest przy tym fajna zabawa.
Masę na ciasto można zagnieść w malakserze czy mikserem. Potrzebna jest foremka w kształcie serduszka i łyżka lub widelec, który ma zaokrągloną końcówkę trzonka. Tą częścią odgniata się na ciastku serduszkowy kształt.
A. I jeszcze – dobrze mieć cukierniczą lub murarską szpachelkę, by można było przy jej pomocy przenieść serduszka na blaszkę, szerokość powoduje, że wzięcie surowego ciastka w tym kształcie jest trudne. Ale przy pomocy szpachelki – nic prostszego.
Jak Wam się podobają takie słodziaki?
Sposób formowania ciastek podejrzałam u Nataliiokoniesznikowej. Cuda:) Cuda tam i piękne foty!
zobacz też inne przepisy ciasteczek na Walentynki
Ciasteczka serduszka – składniki:
- 100g miękkiego masła (nie prosto z lodówki)
- 1 jajko
- 100g cukru pudru
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
Ciasteczka serduszka – przepis:
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra- dół.
Masło pokroić w kostkę i utrzeć do połączenia (malakserem lub przy pomocy miksera) z cukrem, solą i jajkiem.
Dodać mąkę i wanilię. Zagniatać, aż powstanie jednolite ciasto.
Jeśli jest bardzo miękkie i klejące, można dodać odrobinę więcej mąki.
Ciasto podzielić na pół.
Do jednej z części dodać kakao i zagnieść, by zabarwiła się na jednolity brązowy kolor.
Blat, stolnicę lub kuchenną matę posypać mąką.
Z każdej części ciasta uformować dłonią koło.
Delikatnie rozwałkować każdy plaster osobno, na grubość ok 2 -3mm.
Foremką w kształcie serduszka wycinać ciastka.
Zaokrąglonym, płaskim trzonkiem łyżki, widelca czy noża nagnieść po środku serduszka mniejszy, serduszkowy kształt. Nie musi być idealnie równo, górna część jest najważniejsza. Da się poprawiać już ułożone na blaszce:)
Z boku ciastka odciąć kawałek i w tym miejscu ułożyć serduszko w innym kolorze.
Przy pomocy szpachelki przenieść dwa ciastka razem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut.
Przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.
Posypać cukrem pudrem tak, by omijać środkową część. z odciśniętymi serduszkami.
Ja wycierałam środek patyczkiem kosmetycznym:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)