Zapiekanka z makaronu orzo z pulpecikami
Zapiekanka z makaronu orzo z pulpecikami – jednogarnkowe, szybkie i pyszne danie z piekarnika. Nie musisz gotować osobno makaronu!
Ani podsmażać osobno pulpetów!
Wsypujesz makaron na dno naczynia do zapiekania. Nada się żaroodporne szklane lub wyższa patelnia z odpinaną rączką, nawet nieduża, niewysoka forma do ciasta, czy jak u mnie – do tarty.
Resztę składników układasz na wierzchu, formujesz pulpety, wszystko zalewasz sosem i siup na pół godzinki do rozgrzanego piekarnika.
Pod koniec – ser na wierzch. Może tu być lub nie, jak wolisz. Nada się starty parmezan lub grana padano. Albo zwykły żółty – twardy. Albo mozzarella.
Lekko rozpuszczony i zapieczony ser – kto by nie lubił:)
Jeśli chodzi o rodzaj makaronu – można by go podmieniać na różne warianty ale… osobiście najbardziej lubię tu makaron orzo, ten w kształcie ziarenek ryżu. Trzyma ładny kształt i nie rozpada się w nieapetyczną masę. Ewentualnym zastępstwem może być biavetta (podobny), spaghetti albo drobne kolanka.
Dodatki – zielony groszek, fasolka, kukurydza – wrzuć co lubisz. U mnie papryka i pomidorki koktajlowe. Suszone pomidory dodają smaku we wszystkim – jeśli są na kuchennym stanie – krój i nie żałuj.
Pół godziny pieczenia i mamy naprawdę dobry obiadek. I przemyt warzyw w środku. Pełnowartościowy, bezwysiłkowy.
Każdemu się uda, serio. W wersji wege – pulpety można zastąpić soczewicą lub cieciorką z puszki ew. krojonym drobno, wędzonym tofu.
Zapiekanka z makaronu orzo z pulpecikami – składniki (na 3-4 osoby):
- 250g makaronu orzo (tego w kształcie ziarenek ryżu)
pulpety:
- 400g mielonego mięsa (drobiowego, wieprzowego lub mieszanego)
- mała cebula (w dowolnym kolorze)
- ząbek czosnku
- 2 łyżki tartej bułki (może być bezglutenowa)
- łyżeczka soli, 1 i1/2 słodkiej papryki, chilli (szczypta lub więcej wg uznania)
dodatki:
- 1 świeża papryka (w dowolnym kolorze)
- 8- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 drobno krojonej cukinii
- ew. kilka pokrojonych pomidorów suszonych z oleju
- ew. duża garść świeżego szpinaku
- ew. 1/2 szklanki mrożonego groszku
- ew. kilka małych różyczek brokuła
sos:
- 0,5 litra bulionu lub jeśli nie mamy – wody
- puszka passaty pomidorowej (400g), 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub zamiast- 2,5 łyżki koncentratu
- 200ml śmietanki 30%, 18% lub jogurtu greckiego/naturalnego
- 2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka soli, łyżeczka ziół prowansalskich, chilli (ilość wg uznania), 1 łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka cukru/ksylitolu
2-3 łyżki startego parmezanu, grana padano, bursztynu lub twardego, żółtego sera
siekana natka pietruszki lub siekany koperek do posypania
Zapiekanka z makaronu orzo z pulpecikami – przepis:
Piekarnik ustawić na 200 st z funkcją góra – dół.
Dno naczynia do zapiekania przetrzeć oliwą.
Wsypać tam makaron.
Paprykę pokroić w drobną kostkę, pomidorki na połówki.
Wszystkie dodatki rozrzucić na makaronie.
Cebulę zetrzeć na małych oczkach tarki.
Wszystkie składniki pulpetów wymieszać na gładką masę i uformować z niej kulki wielkości małej mandarynki.
Pulpety ułożyć na warstwie dodatków.
Składniki sosu wymieszać.
Rozlać na pulpetach i możliwie równo po całej powierzchni.
Wstawić na środkową półkę rozgrzanego piekarnika, z funkcją góra- dół.
Piec 30 minut.
Posypać siekaną zieleniną i podawać.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)