Pyszna przekąska z komosy ryżowej

Pyszna przekąska z komosy ryżowej

Pyszna przekąska z komosy ryżowej lub zamiennie – z kaszy jęczmiennej lub jaglanej. Świetnie smakuje solo, zarówno na zimno i ciepło ale jest to też świetna na samodzielną, lekką kolację lub jako danie obiadowe. Spokojnie można zabrać te kulki na obiad czy lunch do pracy, szkoły czy na uczelnię.
Danie sprawdzi się jako dodatek do pieczonego czy smażonego mięsiwa oraz dań wege czy mięsnych z grilla. Podaj przy okazji proszonego obiadu – będą hitem.
Kulki zostały upieczone w piekarniku, choć można również uformować z masy zwyczajne kotlety i usmażyć je na patelni. Te z piekarnika mają mniej kalorii i łatwiej się trawią:)
Komosa ryżowa posiada dużą zawartość białka, co dla ćwiczących i fit ma niebagatelne znaczenie. Ma dużo witamin i minerałów i błonnika.
Kto koniecznie potrzebuje mięsnego dodatku, do masy z kaszy może dodać drobno pokrojony bekon, szynkę, lub upieczoną/usmażoną kurczakową czy indyczą pierś. Przyprawy – dowolne, jakie lubisz.
Kulki świetnie formują się przy pomocy łyżki do lodów, są wtedy równej wielkości i ładnie wyglądają na stole.
Sprawdzą się na imprezach jako przekąska. Nie rozpadają się, trzymają kształt, łatwo je zrobić i są pyszne.

Zobacz też inne przepisy na przekąski.

Pyszna przekąska z komosy ryżowej – składniki (ok. 10 kulek ) :

  • 150g komosy ryżowej (waga przed ugotowaniem)
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • mała marchewka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 4-5 plasterków bekonu, szynki, kiełbasy, mała pierś z kurczaka itp. (można pominąć)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • łyżka płatków drożdżowych (jeśli nie ma – trudno)
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki sosu rybnego lub ostrygowego (można pominąć)
  • 1,5 łyżki siekanego koperku lub tatki pietruszki/kolendry
  • 0,5 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz, chilli – wg uznania
  • ok. 80g gęstego serka kanapkowego (może być smakowy) lub rokpola, lazura lub innego ulubionego

Pyszna przekąska z komosy ryżowej – przepis:

Komosę przepłukać na sicie, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem z czajnika (1,5 palca wyżej wody niż ziarenek), dodać 1/2 łyżeczki soli.
Zagotować pod przykryciem, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.
W tym czasie pokroić drobniutko cebulę, marchewkę, czosnek i ew. boczek, szynkę lub mięso z kurczaka.
Garnek z ugotowaną komosą odkryć (niech chwilę odparuje).
Do kaszy dodać podsmażone dodatki oraz resztę składników, dobrze wymieszać.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 200 stopni.
Z powstałej masy wybierać łyżką do lodów lub dłonią porcje, w środku każdej, trzonkiem drewnianej łyżki lub korkiem po winie zrobić dziurkę i tam włożyć porcję sera. Przykryć łyżeczką masy z kaszy.
Układać na blaszce wyłożonej papierem.
Włożyć na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

pyszna przekąska z komosy ryżowej
pyszna przekąska z komsy ryżowej

 

 

 

 

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie