naleśniki budyniowe

Naleśniki budyniowe

Naleśniki budyniowe – pyszne, elastyczne, ideaalnie dają się smarować każdym nadzieniem. Łatwo je przygotować, składniki wymagają zmiksowania lub użycia kuchennej rózgi.
Proszek budyniowy to nic innego niż mąka ziemniaczana z barwnikiem i aromatem. Zatem jeśli nie mamy na kuchennym stanie, bez problemu uda się podmiana na ziemniaczankę zwaną krochmalem.
Do budyniowego proszku dodaje się również mąkę ryżową lub pszenną. W przypadku pierwszej otrzymamy naleśniki bez glutenu.
Dla wielu osób z nietolerancjami, na dietach wykluczeniowych ma to duże znaczenie.

Do smażenia naleśników najlepiej mieć nieprzywierającą patelnię o cienkim spodzie, specjalnie dedykowaną ich smażeniu.
Nie znaczy to, że nie uda się wykonać naleśników na zwykłej patelni!

By było szybciej, smażę od razu na dwóch, druga nie jest tą specjalną naleśnikową. Za każdym razem jednak myślę – muszę dokupić drugą.
Z powodu cienkiej powłoki placki smażą się szybciej i łatwiej je przewracać. Proces kupowania trwa już chyba kilkanaście lat 🙂

Zobacz też przepis na zwykłe naleśniki “biedne”:)

Naleśniki budyniowe – składniki (na ok. 10 szt):

  • 0,5l mleka
  • 4 jajka
  • 6 łyżek mąki ryżowej (lub pszennej)
  • 2 opakowania budyniowego proszku (80g) o smaku waniliowym/śmietankowym (z cukrem lub bez, wg upodobania)
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Naleśniki budyniowe – przepis:

Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować.
Masa będzie bardzo rzadka.
Patelnię rozgrzać.
Przy pomocy niedużej łyżki wazowej wlać porcję ciasta i rozprowadzić je szybko poruszając patelnią. Można pomóc sobie trochę łyżką lub łopatką. Ciasto bez problemu powinno się rozlewać. Warstwa – ok. 0,5 – 1 mm.

Smażyć po jednej stronie, na średnio mocnym ogniu, aż masa się zetnie.
Przy wlewaniu trzeba intensywnie poruszać patelnią by ciasto się rozlało możliwie równo wypełniając dno.
Usmażony naleśnik powinien się dać przesuwać po patelni, ale nie należy go rumienić.
Przy pomocy szerokiej łopatki przewrócić placek na drugą stronę, krótko smażyć (ok. 30 sekund) i od razu przełożyć na duży talerz.
W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
Przekładać dżemem, konfiturą, powidłami, białym serem wymieszanym z cukrem i żółtkiem, domową/sklepową nutellą, czym lubisz.

Można przesmażyć jeszcze raz na łyżeczce masła. Spróbuj jak wolisz.

naleśniki budyniowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie