ciasto drożdżowe na kefirze

Ciasto drożdżowe na kefirze/jogurcie

Ciasto drożdżowe na kefirze/jogurcie – na chałki, babki, drożdżówki, co tam chcecie. Można upiec je w dowolnych formach – np. w tortownicy  (tak wychodzi najładniej) albo w keksówkach. Ciasto dłużej niż zwykłe drożdżowe pozostaje świeże i ma odrobinę inną, nieco bardziej zwartą konsystencję.
Jeśli chcemy w nim dodatków – cynamonu, sera czy powideł – najlepiej zrobić z ciasta placek, posmarować go mazidłem i zwinąć je w roladę. Beżowy ślad w środku na zdjęciach to cynamon wymieszanym z cukrem. To najprostszy sposób na urozmaicenie smaku i faktury.
Można ciąć roladę na krążki i piec je jak drożdżówki – ślimaczki.

Jeśli chcemy uzyskać ciasto z kruszonką – bierzemy taką samą (objętościowo, na oko) ilość masła, cukru i mąki, i rozcieramy wszystko w rękach do powstania okruchów. Np 60g zimnego masła, 60 g cukru i 80g mąki – mniej więcej tyle wyjdzie dobrze na taką ilość ciasta jaką zamieściłam w przepisie.
Z ciasta można uformować 3 wałeczki, zapleść i wykonać z niego chałkę.

Zobacz też inne przepisy na ciasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe na kefirze/jogurcie – składniki:

  • 25 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki suchych)
  • szklanka (250 ml) kefiru lub jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej, nie z lodówki)
  • 4,5 dużych łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 80 g stopionego, niegorącego masła lub oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej (620g)
  • skórka otarta z jednej cytryny (tylko żółta część)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • do przełożenia – 1 łyżka cynamonu zmieszana z czubatą łyżką cukru
  • roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
  • cukier puder do posypania lub kruszonka – 60g cukru, 60g zimnego masła i 80g mąki – rozetrzeć w palcach

Ciasto drożdżowe na kefirze/jogurcie – przepis (na formę 22x22cm, tortownicę 22cm lub babkę z kominkiem ok. 2l):

Drożdże wkruszyć do kefiru/jogurtu, dodać łyżkę cukru, wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu do lekkiego spuszenia.
Mąkę wsypać do miski, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać z końcówkami haki lub ręcznie (ok. 12 – 15 minut).
Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Powinno podwoić objętość.
Blat podsypać mąką, wyjąć ciasto i rozwałkować je na placek 0k. 30×40 cm.
Posypać cynamonem wymieszanym cukrem, a następnie zwinąć w roladkę.
Przełożyć do nasmarowanej olejem/masłem formy.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do lekkiego podrośnięcia.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. 
Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.
Wstawić formę z ciastem do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut.
Sprawdzić patyczkiem od szaszłyka czy jest upieczone w środku. Patyczek wyjęty z formy nie powinien być oklejony.
Długie pieczenie wysusza ciasto, zatem – uważnie i bez przesady:)
Pozostawić ciasto do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Nie kroić ciepłego – będzie zakalec.

ciasto drożdżowe na kefirze
ciasto drożdżowe na kefirze

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie