bardzo dobra zupa pieczarkowa

Bardzo dobra zupa pieczarkowa

Bardzo dobra zupa pieczarkowa – naprawdę pyszna i bardzo aromatyczna, świetnie doprawiona, mniam! To obiadowe lub kolacyjne comfort food, kiedy zmęczony człowiek po pracy lub szkole może usiąść i odetchnąć z miseczką czegoś, co przyjemnie wypełni ciepełkiem pusty brzuch.
Przygotowanie zupy zajmie nie więcej niż 2o – 30 minut, jeśli tylko zechcesz zachować kolejność działań wskazanych w przepisie.
Zacznij od zagotowania pełnego czajnika wody. A potem zaraz jeśli zużyjesz zużyjesz – nastaw drugi.
W pierwszej wodzie ugotuj makaron, drugi czajnik pójdzie do zupy.
I rzecz jasna – makaron nie jest obowiązkowy. Ziemniaki zresztą również. Ja lubię, by było tu i jedno i drugie.
Jeśli nie posiadasz na stanie którejś z przypraw – nie szkodzi. Pomiń ją po prostu i już.
Niby nic takiego, nic innego ale jednak – nieco inaczej.

Bardzo dobra zupa pieczarkowa – składniki (na 3-4 porcje):

  • ok. 100g ugotowanego makaronu ( wstążki, świderki, kolanka, jakie lubisz)
  • 1/2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) lub oleju
  • mała cebula
  • biała część pora
  • średniej wielkości marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek selera (wielkości niedużego ziemniaka)
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • ok. 2 l bulionu lub wody
  • 400g pieczarek (najlepiej brązowych ale niekoniecznie)
  • ok. 50g sera rokpol/ gorgonozola/lazur itp.
  • 2 łyżki sosu sojowego, ew. łyżka sosu rybnego, 1/2 łyżeczki kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki, 1,5 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki lubczyku, łyżeczka majeranku, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki  śmietany 12-18% (da się zastąpić jogurtem greckim lub mascarpone)

Bardzo dobra zupa pieczarkowa – przepis:

W lekko osolonej wodzie ugotować makaron.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki i pora w kostkę.
Na dnie garnka podgrzać na średnim ogniu 1/2 łyżki masła.
Na masło wrzucić warzywa, dodać mieloną paprykę, kurkumę, sól i podsmażać wszystko mieszając ok. 5-6 minut.
Zalać bulionem lub wodą, przykryć pokrywką i zagotować.
Zmniejszyć ogień na średni lub mały, by zupa lekko “pyrkała”.

W tym czasie pokroić w plastry pieczarki, na patelni rozgrzać łyżeczkę masła lub łyżkę oleju i  podsmażyć je na złoty kolor.
Można posypać je dodatkową łyżeczką słodkiej papryki.
Kiedy warzywa w garnku zmiękną (zwykle zajmuje to ok. 15 minut) do zupy dodać połowę pieczarek oraz ser. Wymieszać.
Dodać do zupy resztę przypraw – sos sojowy, rybny, lubczyk i majeranek.
Śmietanę włożyć do kubeczka, dodać 2-3 łyżki zupy, wymieszać. Mieszankę wlać do garnka, wymieszać.
Spróbować, czy nie trzeba dosolić, ew. doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Na talerze wykładać nieduże porcje makaronu, wlewać zupę, na wierzchu ułożyć nieco pozostawionych wcześniej, smażonych pieczarek.
Można posypać siekaną zieleniną – koperkiem lub natką pietruszki.

Zobacz też inne przepisy na zupy:)

bardzo dobra zupa pieczarkowa

bardzo dobra zupa pieczarkowa
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie