przysmakśledziowy ze słoika

Śledziowy przysmak ze słoika

Śledziowy przysmak ze słoika najlepiej smakuje min. 2-3 dni po przygotowaniu.
Ale kto by tam dotrwał, chyba, że lodówka z kłódką:)

A tak serio, przechowywany na dolnej półce, w zakręconym słoiku wytrzyma tydzień, a nawet dwa.
Dla śledziowych smakoszy – zakąska bomba. Znika w try miga. Świeże, chrupiące pieczywo, masło i ten przysmak – bosko!

Nie wiem jakie macie w sprawie śledzi doświadczenie, ale z mojego wynika, że do ochoty na nie dojrzewa się w wiekiem.
Wcześniej lub później, najczęściej w okolicy grudnia przychodzi chęć i tadaaaam – musisz zrobić. Nieletnie dzieci często się krzywią, aż w dorosłym życiu – bach – jest śledziowy smak.

Taki słoik przygotowany przed świętami lub na zwykłą kolację jest prawdziwym rarytasem. A jak przywieziesz na imprezę – pójdzie w oka mgnieniu.

Są tu marynowane grzyby. Najlepsze – podgrzybki i prawdziwki czy inne leśne, ale i marketowa pieczarka w occie przyzwoicie zastąpi dalekich kuzynów.
W tym roku w lesie było łaskawie, grzybowe beztalencie jakim jestem, ma na stanie kilka słoików.

Przy śledziowym przysmaku pracy niewiele, a efekt spektakularny, zatem bardzo polecam. Przed świętami można zrobić więcej, na domowego sylwestra czy Nowy Rok będzie jak znalazł.
A gdyby ktoś miał jeszcze dostęp do świeżo tłoczonego oleju, rzepakowego/słonecznikowego czy lnianego – można szukać na ryneczkach lub u znajomych, może mają wytłaczarkę – brać, jakość, smak do śledzia i sałatek jest niezrównana.

zobacz najlepsze przepisy na śledzie

Śledziowy przysmak ze słoika – składniki:

  • ok. 400g filetów śledziowych – solonych
  • ok. 150-200g marynowanych grzybów (podgrzybki lub mieszane leśne albo pieczarki – słoik 200-250ml)
  • 8-10 korniszonów lub 2 duże ogórki konserwowe
  • 1 duża cebula (cukrowa, żółta lub czerwona)
  • duża łyżka musztardy sarepskiej/dijon/francuskiej  lub innej ulubionej
  • świeżo mielony pieprz
  • olej rzepakowy (ok. 6-8 łyżek lub nieco więcej)

Śledziowy przysmak ze słoika – przepis:

Solone płaty śledziowe włożyć do miski z zimną wodą na ok. godzinę lub dwie. W trakcie moczenia dwukrotnie wymienić wodę i próbować czy są przyjemnie słone, nie za bardzo ale i nie mdłe.
W przypadku śledzi z beczki trzeba je wyfiletować i moczyć całą noc. Jak filetować – znajdziesz na YT.
Prawdziwe matiasy holenderskie nie wymagają moczenia.

Wymoczone płaty odsączyć z wody przy pomocy papierowego ręcznika.
Ułożyć na desce do krojenia i od strony przeciwnej niż była skóra posmarować każdy płat cienką warstwą musztardy i posypać świeżo zmielonym pieprzem
Filety złożyć na pół musztardą do środka i odstawić na 10- 15 minut.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przelać wrzątkiem na sicie.
Tak samo pokroić grzyby oraz ogórki. Wymieszać razem z cebulą.

Śledzie pociąć na centymetrowe paski, na jeden kęs.
Układać w słoiku 0,75 lub litrowym naprzemiennie: warstwa śledzi, trochę mieszanki cebulowej, 1 łyżka oleju, warstwa śledzi, mieszanka, olej itd.
Na końcu zalać wszystko cienką warstwą oleju i delikatnie obracać słoik na boki, by olej wlał się w warstwy.

Odstawić do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej na 2-3 dni.

przysmak ze śledzi ze słoika

przysmak ze śledzi ze słoika

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie