pyszne śledzie po węgiersku

Pyszne śledzie po węgiersku

Pyszne śledzie po węgiersku – pod taką poznałam je nazwą, choć pojęcia nie mam czy słusznie. Wziąwszy pod uwagę ilość słodkiej, mielonej papryki oraz świeżej papryki czerwonej – popularnych w węgierskiej kuchni – być może. Tak czy owak – doooooobre!
Jest tu podsmażana krótko cebula i pieczarki, wspomniana papryka i nieco ostrości o dowolnym natężeniu, wybierz sama/sam ile jej dodać.
Śledzie te wymagają leżakowania minimum jedną dobę w lodówce, lepiej jednak by poprzebywały w chłodzie nawet 3-4 dni przed zajadaniem.
Zdaje mi się, że  to dzięki rozmaitości rodzajów śledzia, na wigilijnym stole można się spodziewać zbliżenia do ilości 12 potraw.
Nie wiem jak u Was, ale w naszym domu często liczyliśmy do stanu masło, chleb i kompot z suszu:)
Jak pisałam kiedyś wcześniej – do śledzi się  dorasta. Jeśli moja całkiem dorosła Mery przyjaciółka (niechętna wcześniej wielce) robi w tym roku śledzie na święta – nic mnie już nie zaskoczy. Wiecie, krewetki, wątróbka, flaki – to ten sam pakiet, co? 🙂

Pyszne śledzie po węgiersku – składniki (na słoik 0,5 – 0,7l):

  • 4-5 płatów śledziowych (ok. 300 – 400g)
  • duża cebula
  • duża papryka czerwona (słodka)
  • ew. 1 czuszka (jeśli ktoś woli bardziej ostry wariant)
  • 150 – 200g pieczarek
  • szczypta cukru
  • 3 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • szklanka wody (250ml)
  • 4,5 łyżki octu (np. winnego, jabłkowego lub 3 łyżki octu spirytusowego)
  • łyżka miodu (bardziej czubata lub mniej – wg uznania, ja lubię czubatą)
  • 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • dowolna ilość mielonego chilli (w płatkach lub drobno mielonego)
  • świeżo zmielony pieprz – j.w – ilość wg uznania
  • łyżka oleju do smażenia cebuli i papryki

Śledzie po węgiersku

Śledzie z beczki moczyć w zimnej wodzie kilkanaście godzin (np. całą noc) i filetować.
Płaty solone a la matiasy moczyć godzinę – dwie w zimnej wodzie, zmieniając dwukrotnie wodę.
Cebulę pokroić w cienkie półkrążki.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki lub kostkę.
Pieczarki pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, osolić ją 1/2 łyżeczki soli, dodać słodką paprykę i szczyptę cukru.
Podsmażać mieszając 2 minuty.
Dodać paprykę i pieczarki, wymieszać z cebulą i podsmażać wszystko kolejne 2-3 minuty.
Dodać szklankę wody (250ml), miód i ocet oraz koncentrat pomidorowy, pieprz, wymieszać i smażyć jeszcze minutę.
Na spód słoja dać trochę mieszanki z cebulą, na to ułożyć warstwę pokrojonych w 1,5 centymetrowe paseczki śledzi, warstwę cebuli, śledzi i tak do zużycia składników. Ostatnią warstwą niech będzie cebula z dodatkami.
Pozostawić w lodówce minimum 24 godziny, lepiej – 2-3 doby.

pyszne sledzie po węgiersku
pyszne śledzie po węgiersku

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie